Prevence a údržba systému

Obecná diskuze o kvalitě zvuku a možnostech techniky.
Odpovědět
zatty
Příspěvky: 552
Registrován: 24 úno 2017 14:51
Bydliště: Zubří

Prevence a údržba systému

Příspěvek od zatty »

Nikde jsem toto vlákno nenašel tak ho otvírám zde, protože mi to přijde jako důležitá část poslechu kvalitního poslechu.
Je zde několik otázek kterým je za mě se třeba věnovat:
1) Čištění konektorů a jeho vliv
2) Zahořování kabelů
3) Praní desek
4) Demagnetizace ( přenosky u gramofonu, cd… )
5) Proměření životnosti lamp, kondenzátoru, gramo.jehel atd.
6) Promazávání páskových systému
7) Četnost údržby

K bodu 4,5,6 to bude z mé strany stručné k tomu se lépe vyjádří majitelé dotyčného segmentu.


Za mě to vnímám dělám tak to:
Add 1 ) roky jsem to neřešil, člověk měnil kabely atd. jenže po nějaké době co kabely už byly ustáleny doma tak člověk zjistí že konektory degradují/oxidují. Co s tím? Má to smysl čistit? Jako vždy člověk provedl poslech před změnou a po změně. Jako ryzí amatér sem použil zprvu Isopropylalkohol a světe div se očistěné všechny konektory a zasunu zpět pustím a najednou se zlepšil prostor a klid v nahrávkách. Byl sem zděšený kolik molekul hudby mi unikalo v nečistých konektorech. Tak jsem to začal sledovat a zjistil sem, že to očištění u mne vydrží tak cca 6 měsíců pak dochází k degradaci. Vznikla otázka co dál? Na doporučení jsem si pořídil sadu Deoxit D100 a Deoxit G100. Kde D100 je čistič a G100 je následná ochrana. Osobně nevidím úplný rozdíl v kvalitě očištění mezi Isopropyl a D 100 ale co je rozdílné je nanesení G100. Z lehkou nedůvěrou jsem ji nanesl a čekal co se bude dít ( výrobce psal - snižuje jiskření, RFI a opotřebení a oděru atd. a jak víme výrobci rádi píšou pohádky) no jenže výrobce opravdu nekecal.. docela mi spadla brada, ten jejich popis sedí. Hlavně RFI je znát což sem nečekal.

Závěr: za mě je očista konektorů nedílnou součásti poslechu. Asi není nutné nanášet nějaké speciální impregnace ale min. očista konektoru při častějším vytahovaní by měla být na místě.


Add 2 ) Pokud si člověk koupí nový kabel, či pojistku tak výrobce píše XXX hodin nechat zahořet v sestavě to plně chápu a co dál? Co když si koupím starší kabel pomůže mi externí zahoření. Odpověď je z cela jednoznačná. ANO. To co platilo pro očistu konektoru tak z 90% platí i pro kabely obzvláště pro napájecí. Tam je ten rozdíl diametrální. Většinou stačí každý kablík nechat na externím přístroji nechat zahořet cca 24-48h. Nejlépe postupně kus po kusu a až pak si pustit celou sestavu najednou a člověk bude nevěřícně koukat co to pozitivně v celé sestavě provedlo.
Proč sem psal, že to platí jen 90%? Jsou výrobci např. AQ, kteří již používají elektrické řízení ( dbs ) a zde se ukázalo další zahoření jako neúčinné, vhledem k tomu že tyto systémy kabel mají neustále pod napětím tak nedochází k jeho degradaci.

Závěr: Nové kabely bych osobně hned s fleku nedával na zahoření, nechal bych je v systému dle doporučení výrobce až pak bych po stejné době je teprve dal zahořet na externí zařízení.


Add 3) zde není co vymýšlet, čistá deska je čistá deska. Zbavíme se statické elektřiny, odstraníme nečistoty, které ulpěly v drážkách vinou vlhkosti a na ně kartáček nestačí

Add 4 ) zde použiji Aretaxův popis kde to vysvětlil velmi dobře: demagnetizér přenosek - Ja ho používam už viac, ako 10 rokov - je to naozaj mimoriadne účinné zariadenie. Keď som mal klasické gramofóny, tak som musel prenosku demagnetizovať každý týždeň. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa zbavil gramofónov EAT Forte a po ňom aj ProJect Signature a vyrobil som gramofón bez magnetov (žiaden slušný gramofón bez magnetov som nenašiel). To tzv. nadľahčovanie taniera veľmi silno ovplyvňovalo prenosku. (Doteraz mi nie je jasné, prečo sa má tanier nadľahčovať. NIe je jednoduchšie a lacnejšie vyrobiť ľahší tanier?). Teraz mám pokoj a stačí mi demagnetizovať prenosku po cca 2 mesiacoch, pričom rozdiel vo zvuku je minimálny. Ale demagnetizér doteraz považujem za nevyhnutné príslušenstvo gramofónu. Podotýkam, že to nie je žiadne woodoo. Na otázku, čo to urobí, je jednoduchá odpoveď - "vyčistí" zvuk, všetko hrá čistejšie, jasnejšie.
Čištení jehel a přenosek: existuje kapalina s řasenkou, k tomu štětce s jemných chlupů, sytém čistění je stejný jako u konektorů, ale blíže se vyjádří majitelé.



Add 5 ) životnost lampy určuje každý výrobce samostatně. Obecně se to dá definovat takto: Během své životnosti ztrácejí lampy svůj zvuk a výkonové charakteristiky. Vyhořelé „unavené“ lampy můžete poznat podle nižšího výkonu a zejména chybějících nižších frekvencí. Dalším typickým znakem konce životnosti lamp je výskyt ohořelých ploch na skle lampy. Ale blíže se vyjádří majitelé jak poznají kdy jde lampa do kytek. Předpokládám že to bude zvukově stejné jako u výkonového kondenzátoru kdy jeho kapacita slábne postupně, ale ucho se přizpůsobuje takže asi to jde poznat tak že člověk musí přidat mimo standartní hlasitost tak aby to hrálo jako na původní hlasitost.

Add 6 ) zde prosím majitelé o vyjádření. Mě zaujal tento článek, který problematiku tohoto systému velmi pěkně popisuje http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0001005


Add 7 ) Všeobecně se dá říci, že údržba konektoru, zahořovaní, a proměřovaní kapacit by se měla dělat každý rok před začátkem hlavní sezóny poslechu. U přístrojů jako takových, zesilovačů atd bych to spíše viděl jednou za tři roky než každý rok. Tak t dělám já tedy.


Závěr: za mne je preventivní údržba celého systému velmi důležitá a pomáhá k zlepšení kvality poslechu. Je to stejné jako u auta, taky jede lépe pokud mu pravidelně měním olej, brzdové destičky, dekarbonizuju motorovou a výfukovou soustavu…

P.S. pokud jsem na něco zapomněl tak doplňte.
Bedny: Aurum Cantus V3M, Zesilovač: BC Acoustique EX362D-casea, Převodník: ,Casea Lynx MK II
Cd přehrávače: Denon SACD 2000
Kabely: Viablue,Furutech,Audioqest,Chord,Lessloss
Ethernet: Chord + Viablue
Filtrace: RDacoustic
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

Já bych k tomu přidal čištění uší, tam může být mnohem větší vliv než třeba na konektorech...
Uživatelský avatar
jisk
Příspěvky: 83
Registrován: 11 srp 2017 17:54
Bydliště: Hradec Králové

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od jisk »

dvader píše: 03 kvě 2023 12:51 Já bych k tomu přidal čištění uší, tam může být mnohem větší vliv než třeba na konektorech...
přesně tak
plus případně návštěva ORL a nechat si změřit sluch, aby člověk nepodléhal zbytečným iluzím :smile:
v jednoduchosti je krása
gramofon - riaa předzesilovač - pasivní atenuátor - koncový zesilovač - reproduktory
vyladěná kabeláž, voodoo a snake oil pomocníci
(:- near field poslech ve volném prostoru uprostřed akusticky upravené místnosti -:)
Uživatelský avatar
terahera
Příspěvky: 2132
Registrován: 07 říj 2019 13:48
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od terahera »

Já třeba před poslechem i vysávám,aby pak vířící se prach nekomplikoval molekulám zvuku cestu k mým uším
ProAcResponseD30
CanorTP106VR+KT88,Oppo105DCasea mk2+lineární zdroj,ProJect The Classic Renown tunning,Pioneer PL12D,Canor TP 206+,Canor PH2,EAT Jo No 8,SPU,Furugescu
MCH+:ProAc response center,MA RXFX silver,Primare 30.5
Uživatelský avatar
terahera
Příspěvky: 2132
Registrován: 07 říj 2019 13:48
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od terahera »

Ale teď vážně,kontakty preventivně čistím odjakživa,kabely zahořuju od té doby,co zatty koupil zahořovač :cool: Teď jsem pořídil i zmiňovaný demagnetizér přenosek a SUT,což mi zas nedávno ukázal Valderon a čučel jsem jak bacil do lékárny a lampy,no,jak buchne,tak měním(což se mi teď stalo :mrgreen: )
ProAcResponseD30
CanorTP106VR+KT88,Oppo105DCasea mk2+lineární zdroj,ProJect The Classic Renown tunning,Pioneer PL12D,Canor TP 206+,Canor PH2,EAT Jo No 8,SPU,Furugescu
MCH+:ProAc response center,MA RXFX silver,Primare 30.5
Uživatelský avatar
jisk
Příspěvky: 83
Registrován: 11 srp 2017 17:54
Bydliště: Hradec Králové

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od jisk »

jj máte pravdu hoši
rozhodně nezpochybňuju Zattyho elaborát
kontakty, zahořování všeho, čistota obzvlášť u analogu atd

ale nechat si změřit sluch je vcelku zajímavá věc, hlavně třeba i proto, že se ukáže nejen celkově jak na tom se sluchem člověk je, zvlášť v pokročilejším věku, ale také jaký je rozdíl mezi levým a pravým uchem

demagnetizér a i zmíněné SUT mě čeká, zatím jsem si nechal demagnetizovat a čistit ultrazvukem u hodného kamaráda

co se týče zahořování, tak zahořuju provozem a provozem se aparát také "zahořuje" i průběžně, asi bych neviděl nutnost speciálně zahořovat po nějakém časovém údeku, když se aparát průběžně používá
když se nějakou dobu nepoužívá, tak pak asi ano

jiná věc jsou analogové stroje - gramec, magneťák a podobně - všude, kde se něco pohybuje, tam je potřeba to dělat průběžně (čistit-mazat)
přesně jak je na Zattyho odkazu k čištění páskové dráhy, tak jsme to v osmdesátkách a později dělali, jen tisíc hodin, co tam píšou, bych viděl spíš tak na polovinu pro celkovou údržbu a čistit hlavy a kladky tak jednou měsíčně (podle toho, jak se moc hraje)
v jednoduchosti je krása
gramofon - riaa předzesilovač - pasivní atenuátor - koncový zesilovač - reproduktory
vyladěná kabeláž, voodoo a snake oil pomocníci
(:- near field poslech ve volném prostoru uprostřed akusticky upravené místnosti -:)
Uživatelský avatar
Dieter Burmester
Příspěvky: 3299
Registrován: 16 říj 2012 13:19

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od Dieter Burmester »

Kde jsi ten sluch měřil? Protože když dorazíš na ORL, tak tam ti to změří do 8kHz (přístroj ani víc neumí) s argumentem, že na řečové spektrum to stačí (což je zrovna v případě češtiny právě naopak) :crazy:
Dieter Burmester
Urbino
Příspěvky: 657
Registrován: 09 říj 2016 11:28
Bydliště: Ostrava

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od Urbino »

Dieter Burmester píše: 04 kvě 2023 10:47 Kde jsi ten sluch měřil? Protože když dorazíš na ORL, tak tam ti to změří do 8kHz (přístroj ani víc neumí) s argumentem, že na řečové spektrum to stačí (což je zrovna v případě češtiny právě naopak) :crazy:
Tak to jsem nevěděl, že ORL měří jen do 8kHz. To je fakt?? :crazy:
Sonus Faber Olympica I, Meitner MA3, Copland CTA 408, Acrolink, Tellurium Q, Shunyata Research
Uživatelský avatar
vinylplay
Příspěvky: 14
Registrován: 02 lis 2019 10:35

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od vinylplay »

O do kolika kHz si myslíš, že v našem věku slyšíme (ušima)? =))
Uživatelský avatar
Dieter Burmester
Příspěvky: 3299
Registrován: 16 říj 2012 13:19

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od Dieter Burmester »

Urbino píše: 04 kvě 2023 12:57
Dieter Burmester píše: 04 kvě 2023 10:47 Kde jsi ten sluch měřil? Protože když dorazíš na ORL, tak tam ti to změří do 8kHz (přístroj ani víc neumí) s argumentem, že na řečové spektrum to stačí (což je zrovna v případě češtiny právě naopak) :crazy:
To je fakt?? :crazy:
To je fakt 🤷🏼‍♂️
Dieter Burmester
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

Lepší měření umí jen specializovaná oddělení v nemocnicích. Já např. v UVN cca před 8 roky, když jsem tam byl na operaci nosní přepážky, padl si do oka s primářem a ten mi ukázal, co tam mají…
Uživatelský avatar
vinylplay
Příspěvky: 14
Registrován: 02 lis 2019 10:35

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od vinylplay »

Dieter Burmester píše: 04 kvě 2023 10:47 Kde jsi ten sluch měřil? Protože když dorazíš na ORL, tak tam ti to změří do 8kHz (přístroj ani víc neumí) s argumentem, že na řečové spektrum to stačí (což je zrovna v případě češtiny právě naopak) :crazy:
Když už zacházíš do extrému, tak by jsi to mohl také trochu rozvést, ať ostatní vědí, co je harmonická, jaká má člověk slyšení/vnímání (pro neznalé i jak se to u lékaře měří), co dělá např. barvu hlasu a jaký kmitočtový rozsah je určený pro techniku k dorozumívání. A těch věcí okolo sluchu a vnímání je samozřejmě mnohem mnohem více, než jeden Tvůj výkřik do tmy.

Proto to co jsi napsal a jak jsi to napsal, je samo o sobě holý nesmysl, sorry.
zatty
Příspěvky: 552
Registrován: 24 úno 2017 14:51
Bydliště: Zubří

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od zatty »

Myslím, že vlákno se jmenuje Prevence a údržba systému!!! ne kdo jak je hluchý a co se měří na ORL.. to patří do samostatného vlákna.
diskutující prosím přispívejte k tématu.
Bedny: Aurum Cantus V3M, Zesilovač: BC Acoustique EX362D-casea, Převodník: ,Casea Lynx MK II
Cd přehrávače: Denon SACD 2000
Kabely: Viablue,Furutech,Audioqest,Chord,Lessloss
Ethernet: Chord + Viablue
Filtrace: RDacoustic
aretax
Příspěvky: 3057
Registrován: 01 led 2012 18:34

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od aretax »

Ale uši patria k systému. Z toho vyplýva, že aj "údržba" uší tam patrí. Myslím, že je to najpodstatnejšia časť celého audiosystému, ešte pred akustikou.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
zatty
Příspěvky: 552
Registrován: 24 úno 2017 14:51
Bydliště: Zubří

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od zatty »

Za me nepatri. nema to nic spolecneho s tim jak se starat a udrzovat system... O auto se taky clovek stara a servisujeho a neresi jestli majitel je skoro slepy a ridiho...a mel by jit k ocnimu...to opravdu do prevence a udrzby systemu stroju,pristroju atd.nepatri...osobni zdravi je snad automatizova vec kazdeho humanoida s IQ nad 80 kde tato hodnota urcuje ze neni nutna k zivotu zvlastni asistence..

Tak to vidim ja
Bedny: Aurum Cantus V3M, Zesilovač: BC Acoustique EX362D-casea, Převodník: ,Casea Lynx MK II
Cd přehrávače: Denon SACD 2000
Kabely: Viablue,Furutech,Audioqest,Chord,Lessloss
Ethernet: Chord + Viablue
Filtrace: RDacoustic
zatty
Příspěvky: 552
Registrován: 24 úno 2017 14:51
Bydliště: Zubří

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od zatty »

Za me nepatri. nema to nic spolecneho s tim jak se starat a udrzovat system... O auto se taky clovek stara a servisujeho a neresi jestli majitel je skoro slepy a ridiho...a mel by jit k ocnimu...to opravdu do prevence a udrzby systemu stroju,pristroju atd.nepatri...osobni zdravi je snad automatizova vec kazdeho humanoida s IQ nad 80 kde tato hodnota urcuje ze neni nutna k zivotu zvlastni asistence..

Tak to vidim ja
Bedny: Aurum Cantus V3M, Zesilovač: BC Acoustique EX362D-casea, Převodník: ,Casea Lynx MK II
Cd přehrávače: Denon SACD 2000
Kabely: Viablue,Furutech,Audioqest,Chord,Lessloss
Ethernet: Chord + Viablue
Filtrace: RDacoustic
Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 2552
Registrován: 14 bře 2012 19:59
Bydliště: Olomouc

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od PavelDosko »

system udrzuji tim ze je cim dal tezsi a manzelka nema sanci ho vyhodit z okna
neni placka, neni highend
Urbino
Příspěvky: 657
Registrován: 09 říj 2016 11:28
Bydliště: Ostrava

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od Urbino »

PavelDosko píše: 05 kvě 2023 22:56 system udrzuji tim ze je cim dal tezsi a manzelka nema sanci ho vyhodit z okna
:lol: :lol:
Sonus Faber Olympica I, Meitner MA3, Copland CTA 408, Acrolink, Tellurium Q, Shunyata Research
aretax
Příspěvky: 3057
Registrován: 01 led 2012 18:34

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od aretax »

zatty píše: 05 kvě 2023 17:38 Z.osobni zdravi je snad automatizova vec kazdeho humanoida s IQ nad 80 kde tato hodnota urcuje ze neni nutna k zivotu zvlastni asistence..
Ale poslucháči sú aj takí, ktorí majú nižšie IQ, niektorí aj záporné...Tí podľa Teba nemajú nárok na radu, alebo majú zakázané počúvať?
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

“IQ do 80 - Nižší stupeň mentální retardace. S problémy zvládne základní školu, úspěšný v zvláštní škole. (10 % populace)
IQ do 70 - Lehká mentální retardace. Je-li dobře veden, zvládne zvláštní školu. (6,8 % populace)”
Dříve označováno jako debilita…
tomiik
Příspěvky: 48
Registrován: 08 pro 2020 04:26
Bydliště: Vysočina

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od tomiik »

Zatty založil téma, které mohlo být zajímavé právě pro ty, kteří ty zkušenosti teprve sbírají.
Bohužel, jak je tu stále častějším zvykem, objeví se tu spousta rádoby vtipných komentářů a kolik je příspěvků k tématu si může každý spočítat.
To člověka pak přejde chuť se zde na něco ptát nebo se o nějakou zkušenost podělit.
Přitom je zde možnost vlákno které vám přijde naivní nebo úsměvné prostě ignorovat.
Zes. Mark Levinson 585
Digi: ML 5101, Roon, SOtM
Analog:ML 5105, Luxman E-250
Xavian Virtuosa Anniversario
Synergistic Research, Krautwire, AAI
Fidji99
Příspěvky: 830
Registrován: 24 zář 2018 08:43

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od Fidji99 »

Este by som pridal prefuknutie samotnych menicov stlacenym vzduchom, aby sa odstranil prach.

A povysavat raz za cas vnutro komponentov cez vetracie otvory, popripade dat dole vrchnu dosku a odstranit prach. A kto si trufa moze skusit precistit aj konektory vnutri.
Martin Logan Renaissance 15A, Focus C18+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
Akustika GIK Snake Oil - Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

Já ten klasický stlačený vzduch v plechovkách nedoporučuji!
Je určen pro “kutily” na hrubé čištění a při jeho výrobě se na čistotu moc nedbá… není výjimkou, že z toho mohou vylétnout různé nečistoty, špony či jiné kousky kovu.

Je lepší použít balonek na čištění optiky.
Uživatelský avatar
jirkash
Příspěvky: 49
Registrován: 10 bře 2022 18:16

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od jirkash »

Nesmis kupovat nejake hnoje. Ja kupuji 30let osvedceny i na tyto veci a zadne zbytky cehokoliv z toho neletaji.
Od vintage až po současnost.. Linn Nexus, Monitor Audio, Yamaha, Sony, Onkyo, Teac, Technics, Dual, JVC.
Fidji99
Příspěvky: 830
Registrován: 24 zář 2018 08:43

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od Fidji99 »

dvader píše: 06 kvě 2023 10:10 Já ten klasický stlačený vzduch v plechovkách nedoporučuji!
Je určen pro “kutily” na hrubé čištění a při jeho výrobě se na čistotu moc nedbá… není výjimkou, že z toho mohou vylétnout různé nečistoty, špony či jiné kousky kovu.

Je lepší použít balonek na čištění optiky.
https://www.edmundoptics.com/c/compressed-air/680/

Jasne ze som nemyslel stlaceny vduch z mototechny
Martin Logan Renaissance 15A, Focus C18+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
Akustika GIK Snake Oil - Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

Jo, pokud to je certifikované na optiku, tak to je samozřejmě super! Optika je ještě choulostivější než repro.
manev
Příspěvky: 34
Registrován: 24 lis 2021 11:52

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od manev »

Ještě bych se vrátil k čištění kontaktů.Léta používám červený Deoxit D100L a zatím neznám lepší záležitost na rozpouštění oxidů kovů zvláště na pozlacených kontaktech(s patřičně pozitivním vlivem na zvuk).To je,myslím,zásadní rozdíl vůči Isopropylu,který neumí oxidy odstranit.
Zažil jsem u pár lidí,že poctivě čistili kontakty propojovacích kabelů a úplně přehlédli,že zvuk ovlivňují i zanešené zástrčky a zásuvky napájecích kabelů.Tu a tam si rád půjčím nějaký kabel na poslech.U napájecích kabelů se mi stává pravidelně,že po odpojení zapůjčeného kabelu u IEC zásuvky v zesilovači nebo převodníku po vyčištění této zásuvky Deoxitem mám čistící vatičku značně zanešenou,někdy úplně černou.Ten konzervační Deoxit G100L a jiné podobné prostředky vůbec nepoužívám,jednak proto,že nemám rád různá zabarvení zvuku,která způsobují a i proto,že při eventuelním připojení zapůjčeného kabelu by se ten olejíček mohl přenést na kontaktní plošky toho kabelu.
efičák
Příspěvky: 660
Registrován: 15 říj 2012 16:32
Bydliště: Ostrava Jih

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od efičák »

Zatty výborný článek, díky za něj. (*)

Snad by jej šlo upnout na titulní stranu až se vypíšou další nápady. V stromu diskuzí se vlákno po čase odsune dozadu a to je škoda.
Přidám ne mou zkušenost a to nutnost dotažení šroubovacích spojů napájecích kabelů. Nenapadlo by mě, jak může kontakt u silového kabelu v síťových konektorech zhoršit zvuk, alespoň u kvalitních sestav o velkém rozlišení.
Já mám docela strach se čemukoli od zásuvky věnovat a přitom jde o zdroj především. Stejné je to i u signálových a reproduktorových kabelů uchycených jen šroubky.
Přidal bych to k zattymu článku v prvním bodě.
Chemické čištění konektorů ke mně proniklo dost pozdě díky kamarádům, líh a izopropyl nestačí, na vině jsou chemické reakce atd.
Paradoxně původně používané niklované kontakty byly správně, pozlacení z různých kočičích směsí přineslo další komplikace signálů.
Zvuk dobrý - všechno dobré
Uživatelský avatar
Mark Levinson
Administrátor
Příspěvky: 4212
Registrován: 23 pro 2010 12:00
Bydliště: Ostrava

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od Mark Levinson »

Naprosto souhlasím s Efičákem, výborný článek a díky za něj Zattymu.
Údržba systému se týká každého z nás bez ohledu na značku a preference. Každý z nás má potřebu udržovat systém v čistotě a bez prachu jak vně, tak i uvnitř, čištění kontaktů, mazání ložisek gramofonu atd., to vše nás provází po celý hifi život. Nepletl bych do toho uši a podobné vjemy, každý poslouchá jinak a také jinak vnímá hudbu (někdo poslouchá jen pokud má v žíle alespoň jednu promile a jiný zase nesmí mít ani kapku alkoholu), ale údržba je potřebná a stejná pro všechny.
Nekonečný je boj s všude přítomným prachem, řeší se i estetické hledisko jako např. jak čistit membrány měničů reprosoustav nebo displeje přístrojů a také třeba sluneční svit, co může vypalovat barvu dřeva reprosoustav a další věci.
Uvažuji, že bych to přesunul do sekce "Audio", aby to vlákno nezapadlo, co říkáte?
Mark Levinson
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

UV záření je věc sama o sobě…
Ideál je poslechovka bez oken (ale kdo to má), v běžném bytě alespoň důsledně naklápět žaluzie.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

Nemáte někdo zkušenost s UV fólií na okna, která by fakt fungovala, vydržela aspoň 10 let a neubírala viditelné světlo a neměnila spektrum?
Uživatelský avatar
YamahaMan
Příspěvky: 1046
Registrován: 22 říj 2017 20:49

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od YamahaMan »

No, neviem či bude mať niekto 10 ročnú skúsenosť. V bývalej firme sme mali nalepené niečo takéto ako má "carbon-vinyl.sk
Keď som odchádzal, bolo to nalepené skoro 4 roky a fungovalo.
Na rodinnom dome by som to určite riešil vonkajšími žalúziami. 100% tma, dajú sa regulovať aj na vetranie....
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 923
Registrován: 26 dub 2020 20:19
Bydliště: Praha 18

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od dvader »

Žaluzie mám vnitřní…
Ale hodilo by se mi zamezit ÚV, když jsou roztažené. Přeci jen nechceme mít v obýváku jako v kobce.
Uživatelský avatar
YamahaMan
Příspěvky: 1046
Registrován: 22 říj 2017 20:49

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od YamahaMan »

Oki, ale tu platí niečo za niečo. Ak ťa fólia má fungovať spoľahlivo, tak určite bude prepúšťať len časť svetla. Tak ako pri okuliaroch. Je to v podstate rovnaký princíp. Je len na tebe čomu dáš prednosť.
efičák
Příspěvky: 660
Registrován: 15 říj 2012 16:32
Bydliště: Ostrava Jih

Re: Prevence a údržba systému

Příspěvek od efičák »

Díky Viktore za souhlas. Bude to dobré pro nováčky i pro nás, se zhoršující pamětí. :thumbup:
Je to sice práce pro Tebe navíc, ale snad to ocení prodejci našich hraček a zasponzorují nějakým způsobem HEF.

Dvaner se ptá na desetiletou zkušenost. Nemůžu sloužit, mám silně stínící folii teprve 2 roky. Stálo to málo oproti službě kterou to u mě poskytuje, protože mám byt s okny jen na slunečnou stranu. V létě je tu k zalknutí a folie umí ubrat až 5 stupňů, což je rozdíl mezi životem a hyperventilováním.
Jediný problém mám s luminiscencí na hodinkách, nenabijou se tak dobře jako venku. :razz:
Folie jistěže šetří dýhu na bednách a nábytku, jen nevím co si o ní myslí Aloe Vera, ale zatím žije.
Zvuk dobrý - všechno dobré
Odpovědět