Tipy na výběr beden?

Potřebujete poradit? Hifi rady všeho druhu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
knopi
Příspěvky: 102
Registrován: 07 úno 2011 19:33
Bydliště: Praha

Tipy na výběr beden?

Příspěvek od knopi »

Do roka (klidně i dvou nespěchám) bych si chtěl udělat radost. Místnost "zatím" 5m délka a 3m šířka. Cenové rozpětí 40 - 100 tisíc (podle toho jak se bude dařit v práci).

Proč jsem založil vlákno? Rád bych pár tipů na co se zaměřit od zkušnějších po čem by koukali. Na základě toho např. 5 favoritů si zajít poslechnout když to půjde.
Mám, ale jeden problém. Když si něco někde poslechnu tak mi to stejně moc neřekne, potřebuju s tím tak jako tak doma žít měsíc a pak budu vědět. Třeba by mě stačily i Totemy 100 x_x ..

Zesilovač nemám moc chuť řešit, takže to bude Hypa. Teoreticky zkusim poslechnout pro klid duše pro zajímavost lampu, v minulosti jsem slyšel Woo 5 a líbilo se mi hodně moc. Zkušenosti samozřejmě mám minimální.

Jinak moji favoriti jsou na slepo:
- Magnepan 1.7 mám rád planární sluchátka, mohlo by mě to sednout..
- diy Linkwitz Orion (konstruktéry strhané), ale líbí se mi exotika :smile: a, že bych to jen napojil na převodník. Ale byla by to střelba jako p..
- nějaký bezva diy projekt?
- z dvojky bedny? Velké množství i zahraničních netušim.
- preference zvuku určitých měničů, i to se může stát..

Co by neměl být problém poslechnout:
- Lucidy, BV, VMA..
Mytek Brooklyn DAC, Blipo, XLR & power kabely
Uživatelský avatar
lubin
Příspěvky: 715
Registrován: 26 pro 2010 19:54

Re: Tipy na výběr beden?

Příspěvek od lubin »

Když to tak člověk přečte...tak chvilku přemýšlí, kouká do monitoru a...stejně neví co Ti napsat. Stejně si to musíš vybrat sám...
Rozhodoval bych se možná na začátku podle toho, co se mě na muzice líbí, jakou poslouchám, co bych tam chtěl mít a slyšet a prošel pár známých, popřípadě studií...udělal si obrázek o charakteru zvuku jednotlivých značek a podle toho se rozhodoval dále. Na měsíc Ti bedny nikdo nepůjčí, ale to sám víš. Nicméně v kategorii 50-100 tis. by to neměl být vyloženě prů..er ať vybereš cokoli...zbytek snad doladíš akustikou, rozložením beden v místnosti, kabeláží...nevynechal bych poslech VMA, Lucidů- pakliže jsi nakloněn kvalitním malosériovkám (pokud se to dá takhle říci), z komerce bych poslechl Dynaudia (360), Wharfedale (jemnější na výškách), Aurum Cantus (vynikající poměr výkon/cena), Magnepan jistě nejen pro oko....k Hypě je to dobrá cenová kategorie...
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Holo May DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
Uživatelský avatar
RSC
Příspěvky: 206
Registrován: 20 lis 2013 16:45

Re: Tipy na výběr beden?

Příspěvek od RSC »

... Já bych přidal Revel Performa - je to sice trochu nad sto, ale líbilo se mi to velmi co z této bedny, která možná tak nevypadá, vyjde. Samozřejmě bych přidal nové Tannoy.
Obejít si to stejně budeš muset sám a rozhodnout také, každý to má rád jinak. Za tuto částku to hrát bude a můžeme tady polemizovat, co je lepší... A u tak emočních věcí, to je skutečně mnohdy nejasné.
Marantz Premium, Tannoy Dimension TD12, Kimber Select, Groneberg Quattro Reference, Drawmer Master Clock
Uživatelský avatar
knopi
Příspěvky: 102
Registrován: 07 úno 2011 19:33
Bydliště: Praha

Re: Tipy na výběr beden?

Příspěvek od knopi »

Zvukové preference to se těžko popisuje, ale zkusím nejvíc se mi líbí zvuk "jako celek" tzn. živý přirozený až fyzicky hmatatelný od hlasů až po nástroje obávám se ale, že tohoto efektu se docílí až úpravou místnosti, já budu mít koberec a záclony. Taky vyzdvihnu precizní čitelnost, čistotu na pozadí, detail, basy míň-víc spíš záleží jak jsou zahrané aby nevadily, kdybych si měl vybrat nástroj tak to bude kytara, kdybych si měl vybrat výšky nebo středy tak to budou středy, výšky by mít masku ale neměli. Klid, neúnavnost, přehled, mikrodynamika, emoce tak to nemá smysl ani popisovat.
Jinak co mám zkušenost, když se mi líbí jak hraje sestava tak je mi jedno co hraje za žánr.

Zapoměl jsem na jednu otázku co se týče směrovosti jestli je rozdíl např. u jednoho velkého měniče kde jde vše z jednoho bodu nebo např. u 3 pásma..?
Mytek Brooklyn DAC, Blipo, XLR & power kabely
vanav
Příspěvky: 46
Registrován: 12 pro 2012 12:41

Re: Tipy na výběr beden?

Příspěvek od vanav »

Myslím, že až v Horních Počernicích uslyšíte kombinaci HYPA - VMA tak už nic řešit nebudete ;)
sekal
Příspěvky: 644
Registrován: 28 srp 2012 19:22

Re: Tipy na výběr beden?

Příspěvek od sekal »

Já osobně bych při tvém rozpočtu začal s poslechem beden od BVaudio a následně pokračoval u VMAudio. Z komer. firem lze v tomto případě uvažovat asi jen o zn. Wharfedale, která byla již zmíněna výše.. Na ostatní renomované firmy můžeš, myslím, při tebou uvažované investici klidně zapomenout...:cool:
Uživatelský avatar
miero
Příspěvky: 390
Registrován: 20 srp 2011 22:15
Bydliště: Praha

Re: Tipy na výběr beden?

Příspěvek od miero »

S mojim pristupom "kratko, nahlas ale kvalitne" su moji favoriti do 100k VMA-I EVO + Hypex NC400, hoc takto spolu som ich este nepocul.

HYPA 17 mi oproti A200 uz prisla ako kompromis. No na hranie na nie vysokych hlasitostiach je OK.

Ale inak aj take Quadral Ascent 90 momentalne za 20k su super...
Odpovědět