Bohumil Federmann - HQQF

Výrobci, prodejci a Hifi studia.
Odpovědět
kazzatel
Příspěvky: 131
Registrován: 10 úno 2014 11:42

Re: Federmann

Příspěvek od kazzatel »

To máš marný, zareaguje stejně jako už mnohokrát předtím, tj. nijak....po nějaký době, kdy se bude domnívat, že vše usnulo, přijde zase s něčím jiným, neumí odpovídat na rovinu... :mrgreen:
britishaudio
Příspěvky: 44
Registrován: 12 črc 2014 18:54

Re: Federmann

Příspěvek od britishaudio »

v citáte uvedená akcia ve "studiu" v Dunajské Stredě" sa neuskutočnila u nás. Preto Vás prosím nepíšte a nevolajte mi kvôli tejto akcie, s diskutovanými produktmi nemáme nič spoločného. Ďakujem. S pozdravom: www.britishaudio.sk

Federmann píše:
Odar píše:Existuje dovod, preco je problem zverejnit miesto a cas konania akcie :cool:
Pokud se někdo se mou dohodne, že chce slyšet a porovnat HQQF s tím co má doma, tak je to soukromá akce a výsledek je taky soukromý, nemám právo cokoliv konkrétního zveřejnit a takových akcí je stále nejvíce.

Krom toho jsou polosoukromé akce, jako byla akce ve studiu v Dunajské Stredě, kde se informace zveřejnily, zesilovač BVA vypadl jako prvý, rozdíl byl dle přítomných propastný. Přehrávač BVA měl na jedné skladbě nepříjemné sykavky, slyšitelné jen přes HQQF, na lepším přehrávači pohoda, prokazatelně chyba převodníku, kterou uměl nejlépe reprodukovat jen HQQF.

Další spíše veřejnou akcí byla akce s Barlettou a Xaviány, hodnotit to mohli všichni přítomní, ale ti nemají na takto hádavých fórech zájem diskutovat, pak nemohu více prozrazovat ani já.

S elektrostaty je to v jednání, jedna akce bude určitě veřejná, zda bude HQQF na obou či bude jen jedna akce zatím nevím. Pokud bude první neveřejná, pak jen pro omezený počet s neveřejnou komunikací se zájmem slyšet HQQF, druhá bude zřejmě veřejná a HQQF bude jen její doplněk.
Fox_25 píše: pan Barleta je někdo na rozdíl od zdejších diskutujících?
Nikdy jsem jej s nikým nesrovnával, je to milý, seriózní pán, který nekecá a dělá a těm velkým bednám HQQF vyloženě sedí.
davidsound

Re: Federmann

Příspěvek od davidsound »

HaHa. Jeho netřeba odnikud vyhazovat. On se znemožní sám.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

britishaudio píše:v citáte uvedená akcia ve "studiu" v Dunajské Stredě" sa neuskutočnila u nás. Preto Vás prosím nepíšte a nevolajte mi kvôli tejto akcie, s diskutovanými produktmi nemáme nič spoločného. Ďakujem. S pozdravom: http://www.britishaudio.sk

Federmann píše:
Odar píše:Existuje dovod, preco je problem zverejnit miesto a cas konania akcie :cool:
Pokud se někdo se mou dohodne, že chce slyšet a porovnat HQQF s tím co má doma, tak je to soukromá akce a výsledek je taky soukromý, nemám právo cokoliv konkrétního zveřejnit a takových akcí je stále nejvíce.
Zde je vidět proč nelze mnohé akce zveřejňovat, mnozí se pak chovají jako honící smečka a nejenom účastníky testů pronásledují a napadají. Tímto se zároveň omlouvám studiu Britishaudio za chování zde přítomných, které jsem osobně nemohl jakkoliv ovlivnit.
Federmann píše: Zde http://www.forum.federmann.cz/viewtopic.php?f=34&t=1369 je zmínka o podobné akci, která byla částečně veřejná, ale diskusích byli nakonec nejaktivnější i nejchytřejší ti co tam vůbec nebyli, ti co zesilovač nikdy neslyšeli, ani neviděli.
Někteří si nedokážou přečíst, co jsem napsal, aby mohli sami to či ono posoudit, nedokážou se zeptat, ale není jim zatěžko někoho nezúčastněného obtěžovat, některým není zatěžko napsat v reakci na text britishaudio, něco takového.
davidsound píše:HaHa. Jeho netřeba odnikud vyhazovat. On se znemožní sám.
________________________________________________________________________________________________________________
Komar píše:Tak, pan ucitel - pekne postupne:

Takze pan ucitel - sprav meranie v akustickom pasme (nie simulaciu, to nikoho nezaujima)....
Az nieco take bude existovat, mozeme zacat uvazovat, ze HQQF skutocne vydava zvuk. :^o
Mnozí zjevně neumí číst, neboť existuje velká řada měření HQQF, ale oni se jako smyslu zbavení dožadují měření, které nevidí a texty nečtou, a stále dokola již řadu let, stále dokola, až bych se mohl domnívat, že takové texty píše někdo slabomyslný. Proto jenom odcituji.
Federmann píše:Těch měření bylo zveřejněno více jak dost, byly prováděny za různých podmínek, vše vždy řádně zadokumentováno. Každý kus je vyráběn na zakázku, proto se mohou hodnoty dle konkrétních požadavků lišit. Není tedy jedno unifikované měření.

1.) Měření zesilovače HQQF-55-506W-5-1, poměr signál šum a výstupní odpor http://www.federmann.cz/index.php/vyrob ... odpor.html Naměřené hodnoty, které někteří úmyslně vydávají zasimulované, ale je tam vidět zapojení i použité přístroje, vpravo je tabulka naměřených hodnot.

Obrázek
Měření šumového napětí
Měřením šumového napětí byla zjištěna míra šumu, která se pohybuje pod 100µV, typicky 40µV což odpovídá poměru signál/šum přes 110dB, typicky 120dB.
Měření výstupního odporu
Měřením výstupního odporu, byla naměřena hodnota menší než 40mΩ, typicky 27mΩ, odtud se dá vypočíst činitel tlumení pro 4Ω zátěž a je větší jak 100, typicky 145, pro zátěž 8Ω je činitel tlumení větší jak 200, typicky 290. Měřeno za výstupním konektorem.
2.) Měření zesilovače HQQF-55-506W_ULN, vysoké frekvence http://www.federmann.cz/index.php/vyrob ... vence.html
Přenosová charakteristika 0Hz až 700kHz byla naprosto rovná, nad 700kHz se pozvolna snižovala, aby při 1MHz dosáhla poklesu o -1dB, při 1,2MHz dosáhla -2dB a při 1,4MHz -3dB a následoval strmější sestup. Zvýšením klidového proudu a změnou kompenzace celkové ZV lze dosáhnout ještě výrazně vyšší šířky pásma.
Měření
Měření bylo provedeno na výstupu zesilovače s drátovým odporem 3R9 spolu s Boucherotovým členem M1+10R, při nastaveném klidovém proudu koncovými tranzistory 50mA/pár a šířce pásma pro -3dB 0÷1,4MHz. Jak je patrné z celého měření, jsou drobné překmity hran obdélníku zapříčiněny nevykompenzovaným vedením k osciloskopu.
100kHz Obdélník
Obrázek

400kHz Obdélník a sinus
Obrázek
Obrázek
Obrázek

3.) Měření zesilovače HQQF-55-506W-5-1, výkony a frekvenční rozsahy http://www.federmann.cz/index.php/vyrob ... zsahy.html
Napájecí napětí ±30V
Měřeno sondou 1:1 při 100Hz, 1kHz, 10kHz a 100kHz, rozkmit výstupního napětí dle záznamů, obdélník měřen při polovičním vstupním napětí.
100Hz
Obrázek
Obrázek
100kHz
Obrázek
Hrana 100kHz obdélníku
Obrázek
Napájecí napětí ±66V
1kHz 4ohm A=60V
Obrázek
100kHz 8ohm A=56V
Obrázek

4.) Měření zesilovače HQQF-55-506W-5-1, malé impedance http://www.federmann.cz/index.php/vyrob ... dance.html
Napájecí napětí ±30V
Měřeno sondou 1:1 a burstem se střídou 1:10, při 1kHz, nejdříve do 500mΩ před proudovým omezením a následně ukázkové proudové omezení, jako třetí měření je měření do 200mΩ.
Měření proudového omezení 0,2ohm, 25A
Obrázek

5.) Měření ARTA je možno použít měření od Peryse, ale je dohledatelné i na mých stránkách, mnohem vypovídající je však měření šumového napětí Nf mV metrem, které je uvedeno v bodě 1.) konkurence však takové měření neudává. Standardní přenosová charakteristika HQQF vypadá takto

Obrázek

Tolik propagovaná konkurence však takové měření rovněž neudává, stejně jak měření proudového omezení a další.

6.) Co je však velmi důležité, aby si nikdo nehonil triko na nesmyslech a bylo měřeno v oblastech kde se může akustický signál vyskytovat, bylo přesně popsáno v Jak měřit Hi-Fi zesilovače a jejich pracovní oblast http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... blast.html
Úvod
Často se setkáváme s pošetilým názorem, že zesilovače musí dodat trvalý maximální výkon v celé šířce přenášeného pásma a nejsou ani názorové výjimky, že Hi-Fi zesilovač musí být schopen pracovat v celé šířce pásma při trvalé limitaci +3 či dokonce +6dB!

Abychom si udělali v pracovní oblasti zesilovače trochu jasno, musíme přesně definovat rozsah vstupních signálu a tím i oblast, kde chceme a budeme parametry zesilovače měřit, tak aby měření alespoň částečně korespondovalo s poslechovými vlastnostmi zesilovače a nejenom s marketingovými záměry jeho konstruktéra či prodejce.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Tolik napsaného textu považuji za dostatečně vypovídající, mnohokráte jsem na text odkazoval, ale stále dokola se chce, abych na své texty znova a znova odkazoval a následně se někomu nelíbí, že odkazuji na své texty, přitom dotčení ani nepochopí, že jde vždy o konkrétní měření.

Platí však co jsem napsal, není problém při poslechu udělat i měření, na rozdíl od všech ostatních měření, ať již byly pořízeny kdykoliv a kýmkoliv, bude takové měření ve stejný čas a za stejných podmínek.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
kazzatel
Příspěvky: 131
Registrován: 10 úno 2014 11:42

Re: Federmann

Příspěvek od kazzatel »

Cimrmane, udělej si ve svejch měřeních krapet pořádek - je-li kmitočtová chára pro pokles 3 db na cca 300 kHz, jak zde ukazuješ, nemůže obdélník 100 kHz vypadat tak, jak ukazuješ o kousek vejš, něco už jsme z měření viděli....taktéž zákmity při obdélníku nejsou způsobený nepřizpůsobeným vedením ( který není problém přizpůsobit ), nýbrž blbě udělanejm kompenzacím na vlastním zesilovači...
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

kazzatel píše:Cimrmane, udělej si ve svejch měřeních krapet pořádek - je-li kmitočtová chára pro pokles 3 db na cca 300 kHz, jak zde ukazuješ, nemůže obdélník 100 kHz vypadat tak, jak ukazuješ o kousek vejš, něco už jsme z měření viděli....taktéž zákmity při obdélníku nejsou způsobený nepřizpůsobeným vedením ( který není problém přizpůsobit ), nýbrž blbě udělanejm kompenzacím na vlastním zesilovači...
1.) Dudku, podívej se dříve, než něco napíšeš, na ten text pořádně, hlavně na ten originální text, ať víš, nakolik byla nastavena šířka pásma. Jak jsem psal jde o sestavení na zakázku a když má konec pracovat trvale na 100-150kHz, tak mu nedám šířku pásma 300kHz.

Obrázek

2.) Dudku, ukaž mi na charakteristice překmit, bude-li zde, bude i na obdélníku a nezapomeň vysvětlit, co způsobí obdobný překmit při měření přímo na generátoru, že by to byl odpojený zesilovač? Nevymýšlej něco o čem nic nevíš, u měření jsi nebyl a naměřil jsem toho snad milionkráte více jak ty.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
kazzatel
Příspěvky: 131
Registrován: 10 úno 2014 11:42

Re: Federmann

Příspěvek od kazzatel »

Zase mlžíš, Cimrmane.... máš asi padesát individuálních " zakázkovejch " typů, každej jinej...takovouhle metodou vokecáš všechno, ale podobný " měření " je na hovno...při měření cháry jsi měřák měl přizpůsobenej, při focení obdélníku neměl...s takovým měřením si polib....
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Tip 506 již byl ukončen, tip 507 je v signálové cestě identický, změny jsou pouze ve filtraci a stabilizaci napájení. Lze použít několik málo OZ, lze nastavit různý klidový proud, lze nastavit různou šířku pásma a k tomu použít či nepoužít různé Boucheroty. Lze osadit pro různé napájecí napětí, jsou verze plošných spojů pro 2, 5 a 10 párů výkonových transistorů.


Měření přenosové charakteristiky je na kalibrovaném Nf mVmetru, měření průběhu je na osciloskopu, jde o dvě různá zařízení.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Komar
Příspěvky: 58
Registrován: 06 dub 2014 13:06

Re: Federmann

Příspěvek od Komar »

Neviem, ci komunikujem s jelitom, ked napisem, ze chcem meranie v akustickom pasme a znova su tu nejake bludy na 400kHz a 1MHz.
Sada merani ma vyzerat takto: http://www.stereophile.com/content/pass ... asurements
Sinus na 100kHz vie aj TDA2030, tu sa nie je cim chvalit.

"Podíváme-li se na rozbor záznamu SACD, jak jej pořídil Pavel Macura na slovanetu, pak vidíme, že vpravo nahoře je nedosažitelná oblast. Oblast kde se nikdy nemůže ani teoreticky signál vyskytovat a je zcela pošetilé abychom právě na takové pásmo zesilovač dimenzovali, ne tak v této oblasti seriozně měřili."Obrázek http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... blast.html
Je velmi paradoxne, ze na strankach federmann.cz najdem tuto citovanu vetu a v tejto diskusii sa autor "zosilnovaca" a citovaneho odstavca ohana meranim na 1MHz. Schizofrenia suvix - alebo "ako sa stat blaznom pomocou vlastneho vyroku".
Meranie prenosovej charakteristiky ma vyzerat takto: http://www.stereophile.com/images/1113Concenfig01.jpg kde jednotlive krivky zodpovedaju roznej zatazovej impedancii.
Federmann píše:Zde je vidět proč nelze mnohé akce zveřejňovat, mnozí se pak chovají jako honící smečka a nejenom účastníky testů pronásledují a napadají. Tímto se zároveň omlouvám studiu Britishaudio za chování zde přítomných, které jsem osobně nemohl jakkoliv ovlivnit.
V tejto diskusii je jasne vidiet, ze jedina posluchova akcia, ktora sa v DS konala je z rise vzdusnych zamkov a fantastickych preludov. Cire klamstvo.
Federmann píše:Často se setkáváme s pošetilým názorem, že zesilovače musí dodat trvalý maximální výkon v celé šířce přenášeného pásma a nejsou ani názorové výjimky, že Hi-Fi zesilovač musí být schopen pracovat v celé šířce pásma při trvalé limitaci +3 či dokonce +6dB!
- nieco v tomto zmysle tvrdil uzivatel Federmann na audiowebe, nez si dostudoval terminologiu okolo dynamickeho rozsahu a pod. Je chvalyhodny tento posun.

A teraz tie merania.
kazzatel
Příspěvky: 131
Registrován: 10 úno 2014 11:42

Re: Federmann

Příspěvek od kazzatel »

Často se setkáváme s pošetilým názorem, že zesilovače musí dodat trvalý maximální výkon v celé šířce přenášeného pásma a nejsou ani názorové výjimky, že Hi-Fi zesilovač musí být schopen pracovat v celé šířce pásma při trvalé limitaci +3 či dokonce +6dB!
Cimrmane, je-li zesilovač dobře navržen, bez problému snese trvalé přebuzení v celém akustickém pásmu 3 dB, ale i 6 dB, moje pak bez problému 13 db ( víc mi generátor nedá ). Tato přebuditelnost je žádoucí, neboť se v praxi běžně vyskytuje ( například při působení akustické zpětné vazby ), nechápu tedy. co je na tom pošetilý....
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Komar píše:nieco v tomto zmysle tvrdil uzivatel Federmann na audiowebe, nez si dostudoval terminologiu okolo dynamickeho rozsahu a pod. Je chvalyhodny tento posun.


KomarD-Jeay 26.08.08, 22:21 napsal:
"FARBA TONU nema takmer NIC spolocne s tym, ci reprak hra do 20kHz ..."
.

Když ještě FFT běžná nebyla a harmonická analýze bylo pro některé sprosté slovo, proto ji i s dynamikou potírali, seč mohli a dnes tvrdí opak.
http://www.federmann.cz/index.php?view= ... a-audioweb
http://www.federmann.cz/index.php?view= ... ultra-zvuk
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
sekal
Příspěvky: 644
Registrován: 28 srp 2012 19:22

Re: Federmann

Příspěvek od sekal »

Federmann píše:Na prokazatelnou změnu barvy tónu, kterou používám již od roku 1970, jako jednoduchý příklad k zjištění vnímání harmonických signálů nad akustickým pásmem, kde posluchač slyší sinusový průběh o frekvenci 15KHz a při změně průběhu na obdélníkový jasně rozpozná změnu barvy tónu, přičemž první vyšší harmonická je 45KHz..
:?:
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

Jj, intermodulace, kam se člověk podívá. Zvlášť při generátoru s nevalnou symetrií (rok 1970). Žádný ultrazvuk.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

PMA píše:Jj, intermodulace, kam se člověk podívá. Zvlášť při generátoru s nevalnou symetrií (rok 1970). Žádný ultrazvuk.
Odkdy má stejnosměrná složka vliv na frekvenci či dokonce intermodulaci a jak vznikne intermodulace na reproduktoru?
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
BVaudio

Re: Federmann

Příspěvek od BVaudio »

jak vznikne intermodulace na reproduktoru?
Obdobne ako v zosilňovači. Na nelinearitách-reproduktora. :roll:
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

BVaudio píše:
jak vznikne intermodulace na reproduktoru?
Obdobne ako v zosilňovači. Na nelinearitách-reproduktora. :roll:
=))

GÓÓÓL
Odkdy je reproduktor při běžném provozu nelineární prvek, odkdy tvoří z užitečného signálu les harmonických.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Neumím si představit reproduktor, který nepřenese 1. a 3. harmonickou v poměru 1:3, ale sám vytvoří silnější intermodulační produkt, který 3. harmonickou úplně potlačí.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Bubuxin-KILBRU power
Příspěvky: 412
Registrován: 20 pro 2011 22:46

Re: Federmann

Příspěvek od Bubuxin-KILBRU power »

Ja si zase neviem predstaviť že tento človek je učiteľ.....
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

F: stačí si proměřit jakýkoliv analogový generátor (sinus/obdélník) ze sedmdesátých nebo osmdesátých let. Díky nesymetrii vytváří nejen liché, ale i sudé harmonické, už kolem -40dB. Po přepnutí ze sinu na obdélník vytváří čáry i pod základní frekvencí, v tomto případě pod 15kHz. Jsou to převážně násobky 50Hz v mnohem vyšší úrovni, než když generuje sinus. Současně se zdvihá šum pod 15 kHz. To jsme pořád jen u nelinearity samotného generátoru. K tomu se přidají nelinearity zesilovače, repro a ucha. Je to typický straw man test. Výsledky ze dvou generátorů mám u sebe. Můžete si to udělat sám a pak jako svůj "objev" umístit na svoje stránky :smile:
Uživatelský avatar
miero
Příspěvky: 390
Registrován: 20 srp 2011 22:15
Bydliště: Praha

Re: Federmann

Příspěvek od miero »

Obavam sa, ze aktualne pouzivanymi meracimi prostriedkami uvidi... nic.
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

Pokud by někdo nevěděl co je straw man, tak definice:

http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

Sedí to na 100%. Docela pikantní je, že ta stránka má polskou, rumunskou i srbochorvatskou jazykovou variantu, ale českou ani slovenskou ne :smile:
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Poměr mezi 1. a 3. harmonickou je 3:1, tedy 9,54dB, proč bych se měl zajímat o pozadí pod -40dB, proč bych se měl zajímat o zesilovač, když dám reproduktor přímo na generátor.

Nejdříve je třeba si to odzkoušet a pak komentovat, ne naopak, začněte třeba u 1kHz, zda poznáte rozdíl. Poznáte rozdíl v kabelech, v pojistce, ale v základním zvuku či nástroji ne?
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

3. harmonická obsažená v obdélníku představuje 10% zkreslení základní harmonické, zde se všichni ohání miliontinami % a 10% neslyší? O čem vlastně toto fórum je?
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Uživatelský avatar
miero
Příspěvky: 390
Registrován: 20 srp 2011 22:15
Bydliště: Praha

Re: Federmann

Příspěvek od miero »

PMA: na Wikipedii je to aspon tuto

Kód: Vybrat vše

http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumentační_klam#Podsunut.C3.BD_argument_.28straw_man.29
Vlado222
Příspěvky: 1031
Registrován: 13 led 2013 13:56
Bydliště: pri Piešťanoch

Re: Federmann

Příspěvek od Vlado222 »

..." Poznáte rozdíl v kabelech, v pojistce"...

Tak to sa Ti Federmann podarilo :lol: . Napísať to o BV, PM a PD :eek: .
Naposledy upravil(a) Vlado222 dne 22 črc 2014 09:17, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

Federmann píše:3. harmonická obsažená v obdélníku představuje 10% zkreslení základní harmonické, zde se všichni ohání miliontinami % a 10% neslyší? O čem vlastně toto fórum je?
Další straw man argument od Mr. F.
3. harmonickou od 15kHz, tj. 45kHz, slyší tak jedině netopýr. Účastníci fóra těžko. Ale s nějakým krámem může těch 45kHz a další složky vytvořit slyšitelné intermodulační produkty. U školácky chybně řízených mosfetů bych se tomu vůbec nedivil.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Infra a ultrazvuk opravdu neslyšíme, ale vnímáme
http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... lie-vinylu
http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... -zvuk.html
T. Ooahashiho by z vás měl při vývoji SACD a DVD-audio určitě radost, mohli jste mu ušetřit práci. =))
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

Toto vytvoří špatný zesilovač (kvazikomplementární konec) z bezchybného obdélníku 10kHz. Přidá sudé harmonické, které tam nemají co dělat, a slyšitelné složky v audio pásmu. To je to slavné "vnímání" ultrazvukových složek. Pouze intermodulace s vlastními produkty zkreslení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Federmann píše:dám reproduktor přímo na generátor.
PMA píše:Toto vytvoří špatný zesilovač (kvazikomplementární konec) z bezchybného obdélníku 10kHz. Přidá sudé harmonické, které tam nemají co dělat, a slyšitelné složky v audio pásmu. To je to slavné "vnímání" ultrazvukových složek. Pouze intermodulace s vlastními produkty zkreslení.
Proč tam pořád cpát špatný zesilovač, když tam vůbec nemá co dělat. Zapojit jen reproduktor na výstup generátoru, co je na tom tak složitého a hlavně nepochopitelného. :ymdevil:
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

"dám repro přímo na generátor"

To je úplně totéž. Změřte si, jaké zvěrstvo z toho generátoru, připnutého na repro, leze jako "obdélník". A jaké zvěrstvo pak leze z toho reproduktoru. Straw man test. Testuje se slyšitelnost produktů zkreslení, ne slyšitelnost ultrazvuku.
BVaudio

Re: Federmann

Příspěvek od BVaudio »

Zapojit jen reproduktor na výstup generátoru,
To urobí (zaťaž 4-8 ohm na výstup generátora s Rg obvykle 600ohm) len 3:-O ..
Odkdy je reproduktor při běžném provozu nelineární prvek, odkdy tvoří z užitečného signálu les harmonických.
"Odjakživa", len k vám to nejako nepreniklo...
http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/compare.html , klik na Harmonic distortion..
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

"Odkdy je reproduktor při běžném provozu nelineární prvek"

Tak to je kandidát na vtip dne :lol:
Hexxyl
Příspěvky: 15
Registrován: 22 úno 2014 18:06

Re: Federmann

Příspěvek od Hexxyl »

Pánové,pánové.

Vždyť nevidíte, že z vás FF tahá rozumy a opravdu neví, která bije?

Pokračujte a on se nakonec možná vzdělá. A hlavně pozorujte jeho web, jak ty vaše moudra bude dávat místo těch svých uletělých ,jak se to bude měnit a nakonec z vás bude dělat trouby. Už jsem to psal.

Jediný možný = nevšímat si ho !!!!!
Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 596
Registrován: 21 úno 2011 09:01
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od PMA »

Nevzdělá :lol:

F: test zkreslení výškáče je triviální. Stačí pustit do výškového repro dvojtón 19kHz+20kHz (CCIF test). Pozor na amplitudu. Při Vašem věku z těch 19kHz ani 20kHz neuslyšíte nic. Zato bude velmi dobře slyšet tón 1kHz, z toho výškového repro. Harmonická analýza na výstupu kvalitního zesilovače ukáže, že 1kHz je v neslyšitelné úrovni. Ale reproduktor jej vytvořil na své nelinearitě "v běžném provozu" ve slyšitelné hlasitosti a měřitelné úrovni měřicím mikrofonem. Někde kolem -50dB až -60dB proti úrovni složek 19kHz a 20kHz. Přitom zesilovač vytvoří 1kHz na úrovni třeba -90dB až -100dB, slyšitelný tón vytvořil reproduktor.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

PMA píše:Nevzdělá :lol:

F: test zkreslení výškáče je triviální. Stačí pustit do výškového repro dvojtón 19kHz+20kHz (CCIF test). Pozor na amplitudu. Při Vašem věku z těch 19kHz ani 20kHz neuslyšíte nic. Zato bude velmi dobře slyšet tón 1kHz, z toho výškového repro. Harmonická analýza na výstupu kvalitního zesilovače ukáže, že 1kHz je v neslyšitelné úrovni. Ale reproduktor jej vytvořil na své nelinearitě "v běžném provozu" ve slyšitelné hlasitosti a měřitelné úrovni měřicím mikrofonem. Někde kolem -50dB až -60dB proti úrovni složek 19kHz a 20kHz. Přitom zesilovač vytvoří 1kHz na úrovni třeba -90dB až -100dB, slyšitelný tón vytvořil reproduktor.
Jaké složky vzniknou 15kHz+45kHz, 15kHz-45kHz, která je ve slyšitelném pásmu? 60kHz či 30kHz? Pánové matematika II. třídy ZŠ.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Hexxyl
Příspěvky: 15
Registrován: 22 úno 2014 18:06

Re: Federmann

Příspěvek od Hexxyl »

Vzdělá.

Je to vidět za ty léta, že přeci jen postupuje vpřed. Pomalu,ale jistě.

A takto polopaticky to půjde rychleji.
Možná nějaké to video s naučným komentářem by to uspíšilo.

15 - 45 = - (minus) 30 kHz
sekal
Příspěvky: 644
Registrován: 28 srp 2012 19:22

Re: Federmann

Příspěvek od sekal »

Bubuxin-KILBRU power píše:Ja si zase neviem predstaviť že tento človek je učiteľ.....
Já ano, při dnešním tristním stavu školství. Navíc Mr. Federmann učí ve škole dle stanovených osnov a nevystupuje tam tak, jako na i-net. fórech. Pokud by ve svých hodinách měl tendenci přednášet svým žákům své zcestné teorie, tak by ho vedení školy hnalo sviňským krokem.. On se tak ventiluje pouze zde, kde je prakticky nepostižitelný...
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Hexxyl píše:Vzdělá.

Je to vidět za ty léta, že přeci jen postupuje vpřed. Pomalu,ale jistě.

A takto polopaticky to půjde rychleji.
Možná nějaké to video s naučným komentářem by to uspíšilo.

15 - 45 = - (minus) 30 kHz
Federmann píše:
U1=1sin(1ωt)+1/3sin(3ωt)
U2=1sin(1ωt)-1/3sin(3ωt)

cituji ze slovníku „Kretén se inteligencí pohybuje kolem úrovně dítěte“,
snad i dítě na prvním stupni pozná tón a neřeší jeho fázi, která tak Hexxyla (další vícenásobnou identitu?) tolik rozhodila. Harmonický, tedy sinusový signál je proměnný v čase, pokud mi vyjde – A*sin(2ωt) a neumím si poradit se znamínkem minus, mohu použít zápis +A*(- sin(2ωt)), signál je v čase 0 jen v protifázi. Dál raději nebudu pokračovat, zjevně jsme daleko za Hexxylovými mentálními možnostmi.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Komar
Příspěvky: 58
Registrován: 06 dub 2014 13:06

Re: Federmann

Příspěvek od Komar »

Federmann píše: KomarD-Jeay 26.08.08, 22:21 napsal:
"FARBA TONU nema takmer NIC spolocne s tym, ci reprak hra do 20kHz ..."
.
Když ještě FFT běžná nebyla a harmonická analýze bylo pro některé sprosté slovo, proto ji i s dynamikou potírali, seč mohli a dnes tvrdí opak.
http://www.f...........
Prachsproste nepochopenie reality, nic ine. Zaznam na CD konci na 22kHz. Darmo nam bude reproduktor schopny hrat bez utlmu 50kHz, realita je taka, ze nad 22kHz sa nic nedeje. Vinyl hra do 16kHz. Jedine z SACD, ci ineho podobneho zaznamu mozeme ist vyssie, nicmenej tam sa uplatnuje hluchota ucha. Ultrazvuky su len pre :YMALIEN:

Este by ma zaujimalo, co je toto Obrázek Nedosiahnutelne pasmo??? WTF? :ymsick: Pan ucitel nevnima, ze zubaty graf, ktory vidi je amplituda signalu v jednom casovom okne a teda vidime pokles akustickej energie napriec frekvencnym spektrom? Hop dostudovat si. SACD zaznam moze mat 0dB aj na 100Hz, aj na 30kHz. Podla tychto bludov na obrazku uz na 2kHz moze dosiahnut len cca -5dB uroven.
Federmann píše:Neumím si představit reproduktor, který nepřenese 1. a 3. harmonickou v poměru 1:3, ale sám vytvoří silnější intermodulační produkt, který 3. harmonickou úplně potlačí.
Tomu sa vravi obmedzena predstava. Uz nehovoriac o tom, ze reproduktor negeneruje harmonicke v pomere 1:3. Preco by mal? Lebo pan ucitel tak chce?
Federmann píše:GÓÓÓL
Odkdy je reproduktor při běžném provozu nelineární prvek, odkdy tvoří z užitečného signálu les harmonických.
Gol do vlastnej brany. :clap: alebo ako je pan ucitel dilentant.
Reproduktor je vzdy nelinearny prvok - nelinearity mag. toku, nelinearny zaves, nelinearne parazitne kmity membrany, zmeny parametrov cievky ohrevom, parazitne rezonancie kosa, ozvucnice....intermodulacne skreslenie tvori napr. doplerov efekt na membrane z dovodu pozdlzneho sirenia akustickej vlny, vid. test, ktory spomina PMA....a mozeme pokracovat dalej.
Uživatelský avatar
Federmann
Příspěvky: 932
Registrován: 09 úno 2014 07:49
Kontaktovat uživatele:

Re: Federmann

Příspěvek od Federmann »

Komar píše: Gol do vlastnej brany. :clap: alebo ako je pan ucitel dilentant.
Reproduktor je vzdy nelinearny prvok - nelinearity mag. toku, nelinearny zaves, nelinearne parazitne kmity membrany, zmeny parametrov cievky ohrevom, parazitne rezonancie kosa, ozvucnice....intermodulacne skreslenie tvori napr. doplerov efekt na membrane z dovodu pozdlzneho sirenia akustickej vlny, vid. test, ktory spomina PMA....a mozeme pokracovat dalej.
=)) =))

Reproduktor sice jakousi nelinearitu má, ale nikdy ne takovou aby, byl výsledný modulační produkt větší jak jedna ze dvou vstupních harmonických, žádná nelinearita mu však neumožní, aby prostým součtem čísla 15 a 30 bez ohledu na znaménka, vzniklo číslo menší než 15.
Vývoj, výzkum, zakázková výroba vysoko věrnostních, ultra lineárních analogových zesilovačů a dalších originálních dílů, přístrojů a komponent. https://www.federmann.cz/

Moudrý napadne slovo, hlupák jeho autora.
Odpovědět