Dovolená s hudbou

Ostatní diskuze, nesouvisející s Hifi.
Odpovědět
Mirek
Příspěvky: 340
Registrován: 11 led 2011 23:43
Bydliště: Brno

Dovolená s hudbou

Příspěvek od Mirek »

Už se tady psalo o dovolené, ale vždy to bylo jak si mimo téma našeho fóra. Takže pár mých zážitků týkajících hudby z krásného ostrova rumu, trávy, Ska, Reagge, rychlých běžců a hlavně Boba Marleyho, kterým celá Jamajka stále i tolik let po jeho úmrtí žije. Kromě jiných prima věcí související s pobytem v Karibiku jsem si užil vskutku mraky fantasticky reprodukované živé muziky – denně několik hodin. U každého jídla včetně snídaně nám vylepšovala kulinární zážitky trojice zpívají a hrající místní hudbu na trochu neobvyklou kytaru, rumba koule a zvláštní obouchanou bedýnku, která zněla jako africké bubínky a hráli opravdu skvěle. Na fotce je vidět, že někdy potřebovali i moji pomoc.
1a.jpg
2a.jpg
Každý večer hrálo další ještě lepší trio (už přes elektriku) a s nimi zpíval pokaždé jiný zpěvák.
Opravdu jsem zíral jak skvěle všichni zpívali a hráli nemluvě ojejich pohybových schopnostech, někdy hráli v otevřené jídelně a někdy na pódiu u moře a vždy měli velmi kvalitně i nastavený zvuk, zkrátka a dobře radost poslouchat. Všechno živě, nikdy jim nic neujelo, skvělá intonace…..Vzpomněl jsem si na nedávný koncert jedné naší dlouholeté popové hvězdy a jejího hosta (nebudu raději jmenovat, aby to nevypadalo jako pomluva) v Boby centru v Brně , který jsem si opravdu doslova protrpěl. Rachotivý přeřvaný zvuk, v které zanikal průměrný zpěv a muzikantům to občas zjevně i přes těžkou čitelnost zvuku pěkně ujelo. Ale, co na závěr nechybělo, bylo dlouhé a nudné vzájemné vychvalování členů kapely a hovory o jejich údajných zásluhách na naší hudební scéně, poté hudebníci chválili zpěváky, následně zpěváci chválili hudebníky a korunu tomu dala hlavní hvězda programu, když do nebes vychválila zvukaře, bez kterého by ta všechna krása nebyla možná. Kdybych v Boby neslyšel perfektně ozvučený koncert americkými zvukaři – možná bych si řekl, že je to špatnou akustikou….ale pravda je, že se dost lidí tvářilo nadšeně hlavně, když to řvalo nahlas a viděli naživo své miláčky…..a na Jamajce žádné celebrity, na nic si nikdo nehrál, ale ty výkony ! Dost mě taky dostalo, když se jeden večer představovali manažeři hotelu hostům, jak jinak než za doprovodu hudby a jedna s manažerek si střihla jenom tak vynikajícím způsobem jednu velmi těžkou písničku od Tiny Turner aby zřejmě potěšila občany USA, kterých tam byla většina. Zpíval tam opravdu snad každý, když jsem např. šel jednou pro něco do pokoje, tak tam zrovna uklízela pokojská a samozřejmě si tak jako naše babičky u práce zpívala – v tomto případě nějaký tradicionál a já stál chvíli za dveřmi abych ji nerušil a čuměl jaký má hlas. Když jsem u těch tradicionálů, které si tam každou sobotu zazpívají v kostelích – mimochodem kostel stojí na každém rohu (na Jamajce je nejvíc kostelů na počet obyvatel na světě a dokonce cca 2% obyvatel se hlásí k Moravské církvi) a kde není kostel stojí stan, kde se konají bohoslužby a všude mají obrovské reprobedny a všude se opravdu hlasitě hraje a pak to skončí jako taneční párty. Taky jsem si vzpoměl na Zappu i Jamajčané si potrpěli na obrovské bedny a hlasitý poslech. Nikdy mě Reagge moc nebralo a o hudebním směru Ska jsem ani nic neslyšel, ale je potřeba ty lidi, co tím tam žijí zažít, vidět a slyšet….to není jenom o hudbě, ale způsobu života a myšlení. Pokud se někdo domnívá, že mé nadšení způsobilo hulení trávy – nikoliv, ani jsem si nebafl. Také když píši tyhle řádky nejsem pod vlivem mimochodem vynikajícího Jamajského rumu.
3a.jpg
Tenhle zpíval skvěle Reagge
4a.jpg
A tuhle docela korpuletní dámu kromě vynikajícího hlasu obdařila příroda schopností neuvěřtelně kroutit boky a zadnicí - břišní tanečnice jsou vedle ní jak betonové sloupy, vůbe tance místních jsou něco mezi tancem a kopulačními pohyby.

Samozřejmě jsem si nemohl ujít návštěvu památníku a mauzolea Boba Marleyho v jeho rodišti. Je to uzavřený objekt, dyž jsme tam prťavým autobuskem vjeli hned za námi zavřeli vrata a pak jsem pochopil proč, tohle je jediné místo na Jamajce, kde policie vzhledem k odkazu B.M. toleruje prodej a hulení trávy. Ostatně Amíci na Jamajku za trávou jezdí, také jsme v památníku byli zároveň se skupinkou roztlemených evidentně zhulených občanů USA. Tohle byl místní vratočuč – přirozeně Rastafariján.
5a.jpg
V jedné místnosti bylo klavír na kterém učila matka Boba hrát, on to měl trochu těžší mezi ostatními černými dětmi, tak utíkal od malička k hudbě. Jeho otec, byl anglický lampasák a tudíž se Bob od ostatních dost lišil, byl jiný, byl tzv. kapučíno (jak na J. nazývají míšence). A na všech stěnách byly jeho zlaté desky.
6a.jpg
Tohle je interiér jeho mrňavého rodného domku.
8a.jpg
V tomto domku je mramorový hrob, kde je B.M. Byl pochován spolu se svou kytarou Gibbon Les Paul, fotbalovým míčem, marihuanovým pukem, prstenem, který mu dal Etiopský princ a biblí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mirek
Příspěvky: 340
Registrován: 11 led 2011 23:43
Bydliště: Brno

Re: Dovolená s hudbou - pokračování

Příspěvek od Mirek »

Jde jenom 7 obrázká a ještě se nakone seřadily až dole - takže pokračování.

Vedle mauzolea je nápis Bob Marley Live a opravdu to tak na Jamajce platí.
10a.jpg
Tenhle zajímavý DJ kombajn hrál před odchodem se suvenýry a podle toho jak byl místy rezavý asi i na dešti.
12j.jpg
I na letišti při odletu byl B.M. přítomen.
13a.jpg
Opravdu jsem to moc užil, byl jsem už na mnoha dovolených, ale takovou vskutku hi-fi jsem ještě nezažil (akorát mně chybělo, že jsem nemohl nikdy změřit jest-li mají při tom všem hraní a zpěvu vyrovnanou frekvenční křivky ;) )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
zappa
Příspěvky: 2203
Registrován: 23 pro 2010 21:52
Bydliště: Vratislav

Re: Dovolená s hudbou

Příspěvek od zappa »

Mirku.Parádní dovolená.Boba moc můžu.Dík za reportáž.Škoda jen,že nevidím většinu těch fotek,ale ty co jsem viděl jsou úžasné.Jěště jednou paráda.Jamaica je taky moje vysněná dovolená.
EP reprosoustavy + SE-833 MX Challenge + Lampizator Pacific + Pink Faun 2.16x/ultra + Sroll Purity Quntum system + 2x SoTM sNH-10G + Ediscreation LPS, AAI Maestozo LAN, Cryo Ref. Cora kabely od EP , Kraut Gold pro Aes/ebu
Uživatelský avatar
lubin
Příspěvky: 715
Registrován: 26 pro 2010 19:54

Re: Dovolená s hudbou

Příspěvek od lubin »

Dobrej článek :thumbup:
Hudba je ticho mezi notami...hraje mě to k pláči, ale i tak mám často husí kůži :lol:
PJ Classic,Vincent phono,Vincent SAT8,PS Audio BHK 300, Holo May DAC,Magnepan 3.7i,DIY filtrace,Nordost Frey,N.A. Zephyr....
Tubes: Philips,GE,EH,JJ, Valvo...
Uživatelský avatar
bigjoe
Příspěvky: 616
Registrován: 28 pro 2010 19:36

Re: Dovolená s hudbou

Příspěvek od bigjoe »

Hezký Mirku, akorát nevím, kterej na tý fotce jsi ty x_x
Linn Majik CD, Electrocompaniet ECI 5, Dynaudio Heritage Special, IsoTek Sigmas GII, Magnat MMS 730, Nordost Tyr 2, Nordost Frey 2, AQ Columbia, Furutech Evolution II, Furutech Alpha 3, Furutech Absolute Power 18, Audioquest NRQ Z2, Soundcare
Mirek
Příspěvky: 340
Registrován: 11 led 2011 23:43
Bydliště: Brno

Re: Dovolená s hudbou

Příspěvek od Mirek »

Ten nejčernější přece....
Uživatelský avatar
pajuna
Administrátor
Příspěvky: 1796
Registrován: 23 pro 2010 14:02
Bydliště: Liberec

Re: Dovolená s hudbou

Příspěvek od pajuna »

Diky za peknou reportaz, Mirku. Urcite krasne zazitky v mistech, ktera bych casem i ja rad navstivil, mozna na primo Jamajku, ale Karibik urcite. Z tech lidi vyzaruje pohoda a nazahlcenost starostmi, tak jak je tomu v nasich koncinach.
Neprivezl sis nejake CD-cko mistnich muzikantu?
1. Jadis DA88S MkII,McIntosh MCD500,Franco Serblin Accordo Essence,Tyr2,Heimdall2,LessLoss,XLO,filtr NA,BW PV1D, Sennheiser HD595,
2. Electrocompaniet ECI6D,OPPO UDP205,Franco Serblin Accordo,Pro-ject Debut III ES
Mirek
Příspěvky: 340
Registrován: 11 led 2011 23:43
Bydliště: Brno

Re: Dovolená s hudbou

Příspěvek od Mirek »

CD jsem si nepřivezl, protože už nějakou hudbu od interpretů z Jamajky mám a ti, co jsem zažil žádná CD neprodávali....ono to není asi jako u nás, kdy každý "amatér" vydá neprodejné CD, tam je to asi spíš postaveno na živé hudbě. Co se týče Jamajčanů, život z našeho pohledu moc lehký nemají, materiálně se mají podstatně hůř, ale na rozdíl od nás Čechů se umí radovat z maličkostí, užívat si života a "furt něco neřeší".
Uživatelský avatar
Mark Levinson
Administrátor
Příspěvky: 4232
Registrován: 23 pro 2010 12:00
Bydliště: Ostrava

Re: Dovolená s hudbou

Příspěvek od Mark Levinson »

Mirku,
zajímavé čtení, díky za něj. Když se řekne Jamajka, tak se mi vybaví Reagge a Bob Marley, kterého poslouchá syn. Každopádně parádní dovolená :thumbup:.
Mark Levinson
Odpovědět