Jak uspořádat domáci kino ve velkých místnostech ?

Obecná diskuze o kvalitě zvuku a možnostech techniky.
Odpovědět
tazio
Příspěvky: 3
Registrován: 18 úno 2013 06:19

Jak uspořádat domáci kino ve velkých místnostech ?

Příspěvek od tazio »

Dobrý den kolegové. při realizaci domácího kina jsem narazil na problém tak banální, že bych si doteď neřek, že ho budu řešit. Tedy jde o připojení zadních kanálů domácího kina. Dejme tomu, že máte místnost o dosti velkých rozměrech. Zatímco přední kanály a centr připojíte podle všech známých a popsaných pravidel highendu, vznikne problém s připojením zadních soustav, které jsou vzdáleny asi tak dvanáct metrů, pokud počítáme s faktem, že kabely je nutné vést podél zdi. Nechceme-li zruinovat účet, máme k dispozici dvojlinku asi tak 100 Kč za metr. Jenže u takového kabelu se na větší vzdálenosti podepíše jeho kapacita a indukčnost tolik, že zvuk na konci je ulepený a zbavený jemných detailů. Pokud snížíme průřez kabelu, abychom kapacitu omezili, je zde problém s nekvalitní reprodukcí na nízkých kmitočtech. Existuje ještě jiné řešení - umístit koncový zesilovač do blízkosti zadních beden a vzdálenost překonat kabelem signálovým. Otázka je, zda je to menší zlo. Můžeme použít preamp s kvalitním zesilovačem proudu, abychom co nejvíce omezili impedanci signálového kabelu, případně použít symetrické propojení. Ale bude to stačit ? Které řešení je životaschopnější ? A řešil už někdo tento problém ?
Uživatelský avatar
Dieter Burmester
Příspěvky: 3299
Registrován: 16 říj 2012 13:19

Re: Jak uspořádat domáci kino ve velkých místnostech ?

Příspěvek od Dieter Burmester »

Tak ja nevim, ale chtit od zadnich alias surrondovych kanalu stejnou kvalitu reprodukce jako od tech prednich, popira tak trochu jejich smysl. Ty kanaly jsou efektove. Kdyz uvazis, co z nich pri filmove produkci leze - t.j. vetsinou atmosfery a panoramovane ruchy, tak si nedokazu predstavit, v cem by mohl byt problem. Na vicekanalovou hudebni produkci by to vliv mit mohlo, ale u filmu? Kdyz uvazim, jak jsou ty zadky uz behem postprodukce orizle a co s tim udela kodovani do AC3, DTS (u BluRay to uz tak markantni nebude), tak bych se timto moc nevzrusoval. Presunuti zesiku pro surroundy k zadni stene mistnosti by teoreticky pomohlo, no ale v tom pripade doufam, ze nebudujes domaci Dolby Atmos :lol:
Dieter Burmester
vitek
Příspěvky: 627
Registrován: 26 pro 2010 15:19
Bydliště: Ostrava

Re: Jak uspořádat domáci kino ve velkých místnostech ?

Příspěvek od vitek »

Já bych to řešil "bezdrátovým aktivem". Kdybys měl vepředu Dynaudia, tak dozadu, podle velikosti XEO.
Uživatelský avatar
pajuna
Administrátor
Příspěvky: 1793
Registrován: 23 pro 2010 14:02
Bydliště: Liberec

Re: Jak uspořádat domáci kino ve velkých místnostech ?

Příspěvek od pajuna »

O jake urovni DK je rec?
1. Jadis DA88S MkII,McIntosh MCD500,Franco Serblin Accordo Essence,Tyr2,Heimdall2,LessLoss,XLO,filtr NA,BW PV1D, Sennheiser HD595,
2. Electrocompaniet ECI6D,OPPO UDP205,Franco Serblin Accordo,Pro-ject Debut III ES
lachim
Příspěvky: 1114
Registrován: 01 led 2011 11:40
Bydliště: Praha

Re: Jak uspořádat domáci kino ve velkých místnostech ?

Příspěvek od lachim »

tazio
k ozvučení DK v tak ohromné místnosti /odhaduji dle tvého zadání/ jako 15 x 7 m bude "stavitel"
potřebovat tak drahou sestavu že, zřejmě nebude řešit zda koupí 25 m kabelu pro efekty za 100 Kč/m nebo 500 Kč/m.
pokud bude muset šetřit na sestavě tolik, že jej "vytrhne" dvoulinka za 100/m, pak stejně takovou plochu neozvučí tak, aby poznal rozdíl.
v případě takovéhoto "šetření" bych osobně poradil využít jen cca. 1/3 místnosti a do "zbytku" umístit ping-pongový stůl , posilovací multi-stroj a žíněnku, postel velikosti letiště atd..
:-)
Odpovědět