Jaký síťový filtr pro PC a monitor?

Potřebujete poradit? Hifi rady všeho druhu.
Odpovědět
Hypno
Příspěvky: 1
Registrován: 20 bře 2022 13:23

Jaký síťový filtr pro PC a monitor?

Příspěvek od Hypno »

Ahoj všem, jsem tu nováček :smile:

Mám dotaz, který se netýká audio, ale PC. Má to ale společný jmenovatel - rušení ze sítě a kvalita elektrické energie. Pokud toto téma bude vyhodnoceno jako nepatřičné, tak to pochopím, ovšem budu rád za jakékoliv konstruktivní doporučení :smile:

Můj problém vězí v tom, že se potýkám s rušením datového přenosu na PC periferiích - na myši, klávesnici a monitoru. Signál je v různé míře opožděný a nekonzistentní, některé zkoušené periferie se mi dokonce i odpojovaly. Řeším hledání příčiny přes rok a měl jsem již dílčí úspěchy na HW a SW úrovni, ale pořád nemám vyřešeno úplně.

Jednou ze zbývajících příčin je rušení z elektrické sítě, harmonické složky a další související jevy (subharmonické, poklesy napětí, apod.). Mám na to řadu nepřímých důkazů - nejhorší je situace v podvečer a večer, naopak po odbytí půlnoci a v brzých ranních hodinách je situace výrazně lepší. Vliv má taky místo, zkoušel jsem různé domy a byty a v každém místě se to chová jinak. Mám již částečně laicky nastudovanou konstrukci spínaných zdrojů pro PC, takže vím, že jejich filtrace není zdaleka dokonalá - a to jak pro rušení, tak i pro harmonické (PFC). Tuto tezi mám ověřenou vyzkoušením 6 různých PC zdrojů - každý z nich filtruje jinak. Vedené rušení měřím přes Trifield Line Meter (součet rušení v pásmu 10 kHz - 10 MHz) a byl jsem taky měřit své PC ve VUT Brno v EMC laboratoři na spektrálním analyzátoru. Také například když pustím pračku vedle v místnosti, situace se opět zhoršuje.

Rád bych si tedy pořídil nějaký síťový filtr, abych si zlepšil kvalitu elektřiny pro PC a monitor. Moje hlavní požadavky jsou, aby to bylo schopno filtrovat v pásmu už od 9 kHz frekvence, ne pouze od 150 KHz nahoru a také bych rád oddělení zásuvek - aby mi zapojený PC nerušil monitor zapojený do vedlejší zásuvky (a opačně).

Máte tip na nějaký filtr, který by pro tento účel nejvhodnější? Otázky jsou:

1) Má smysl a existuje i nějaké low cost řešení, např. do 20 tis. ? Nebo mám radši rovnou koukat po dražích přístrojích, které mají vícestupňovou filtraci?
2) Dtto 1) - má smysl zkoušet ty levné zásuvkové filtry v rozmezí 800-3000 Kč, nebo je to vyhozený čas a peníze?
3) Je nějaká možnost si různé filtry někde vyzkoušet, případně i s přivezením mého PC? Nebo si je třeba za úplatu / s poskytnutím zálohy půjčit?
4) Dochází u síťových filtrů k nějakému opotřebení? Viděl jsem na bazarech prodávat high end filtry s pořizovací cenou přes 250 tis za zlomek této ceny - je možné, že takový pár let starý filtr bude už fungovat pouze částečně? A dají se takové filtry v ČR případně za rozumné peníze servisovat?
5) Je rozumné kombinovat různé filtry dohromady, nebo to může být kontraproduktivní? Četl jsem něco o tom, že to může situaci naopak zhoršit...

Děkuji za Vaše postřehy :)
blesk666
Příspěvky: 1315
Registrován: 24 bře 2013 22:26

Re: Jaký síťový filtr pro PC a monitor?

Příspěvek od blesk666 »

zalezi ake filtre. Zrejme mas na mysli nejaky konkretny
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Denafrips Athena>PMA PA4-Big Brother>Marten Django XL
230V:VDH,Furutech,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Uživatelský avatar
RoGi
Příspěvky: 127
Registrován: 12 kvě 2015 13:43

Re: Jaký síťový filtr pro PC a monitor?

Příspěvek od RoGi »

Gigawatt pf2+lc2(mk3+mk2)+pangea ac9/Vincent sv 238 mk/Nordost Tyr speaker cable+signal(norse 1ser.)/audioquest carbon usb//Usher dancer dmd 1
Odpovědět