B&W 802 D2

Diskuze o reprosoustavách.
-Kocour-
Kontaktovat uživatele:

Re: B&W 802 D2

Příspěvek od -Kocour- »

Prave ty male zlepseni nemusi byt hned patrne, pak je treba to poslouchat dele, vice nahravek, vice zanru. Zlepseni pak znamena, ze minimalne jsem na vetsine zanru nezaznamenal zhorseni, a zaroven na nekterych jsem zaznamenal zlepseni. Jsou to pak male krucky ktere berou hodne casu.
Jiri

Příspěvek od Jiri »

Nejdůležitější je spokojenost majitele :thumbup:
MSB DATA CD IV Sign. ->i2s Ansuz D2 eth. -> MSB DAC IV Sign. (Femto 77) -> Ansuz D2 XLR->MSB S200 -> Vivid B1 (Accuphase PS-1200+SR Grounding Block; Diamond Sound; Ansuz).
PítrsPraha

Příspěvek od PítrsPraha »

japex píše: 08 pro 2020 08:48 ...ve vší úctě, nebylo lepší rovnou postavit vlastní DIY bedny (viz aretax) laděné podle ucha lachima, než předělávat tovární (a drahé, i když ze 2nd handu)...a pak jako "poslouchat" B&W 8-nevím, když to vlastně není pravda? :-?
Jaké jsou, prosím, pohnutky? Je to tvar bedny, barva dýhy a nebo ten znáček?!

Omlouvám se, ale fakt nerozumím :-|
Mně to naopak dává smysl jednoznačně. Proč se mořit s návrhem a výrobou ozvučnice (finančně i časově) a výběrem měničů, když je oboje k dispozici ve špičkové kvalitě a dává to výborný základ pro dovedení beden k "dokonalosti"? Je přece úplně jedno, jestli je na bedně štítek B&W nebo B&W+DIY. Podstatný je zvuk.

Klobou dolů před oběma aktéry téhle navýsost zajímavé taškařice :-)!
RI Audio PLF 10A --- Ayon CD 35 Signature --- Parasound A21 --- Revel F208
kychtax

Příspěvek od kychtax »

Kocour.. :thumbup:
-Kocour-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -Kocour- »

Nic tak nezkazi radost z dobreho ladeni, jako narazit po nekolika dnech poslechove na neco, co znam, a zni to divne.
-Kocour-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -Kocour- »

Pridavam finalni mereni obou beden, impedance i frekvencka, mereni predevsim pro overeni spravnosti montaze a shody paru, coz je tady proste paradni.
Probehlo prepajani se spravnou pajkou, a instalace spravnych distancnich sloupku. Instalace uz byla hladka tak jak jsem si to predstavoval, nejdrive jsme nainstalovali basovou desku, a zapajeli draty. Pote vykovou sekci, prichytili ji distancnimi sloupky, zapajeli draty, a na distancni sloupky prisla stredova deska, a oper zapajeni dratu. Vse sedlo jak ma, a vypada to vyborne. Stredovyskova sekce musela jit na patra, plus jsme ji museli zvetsit co to jen slo, protoze Alumeny a Duelund rezistory se nam tam nechtely vejit.

Trosku se vice rozepisu o celkove konstrukci vyhybek.

Na prvni pohled se celkove vyhybka muze zdat sloztejsi nez puvodni, ale vlastnim zapojenim je slozitejsi pouze o vyssi rad filtru vyskoveho reproduktoru (puvodne pouze kondenzator, nyni kondenzator-civka-kondenzator), a v basove sekci ubyla jedna vetsi civka, a pridal jsem RLC, ktery stahuje hrb na asi 100Hz, ktery se typicky tvori pri delickach basaku na nizkych frekvencich, zde asi 350Hz.
Zdanliva vetsi slozitost pochazi hlavne z toho, ze stredovy kondenzator je slozeny ze ctyr kusu. Stredovyskovou sekci jsme museli tedy rozdelit na dve desky. Ty velke Alumeny napravo jsou ty stredove, vzdy dva kusy na jedne desce, a jsou propojene dratovymi propojkami mezi deskami.

Desky jsou oboustranne, a zbyvajici med (mimo cesty mezi soucastkami) tvori zemnici plochy, a ty jsou vodive propojene distancnimi sloupky k cele hlinikove podstave. A celou podstavu jsme ockem a dratem spojili na nevyuzitou minus svorku vzadu. Vyhybky jsou totiz svedene na spodni par terminalu, a horni par byl nevyuzity. Je tedy mozne tuto zemnici svorku pripojit na Nordost Qkore a podobne systemy.

Jeste k te shode frekvencek a impedanci obou beden. Takovato dobra shoda byla i s puvodni vyhybkou. Myslim ze zakladni predpoklad pro tohle jsou menice. A tady se BW hodne snazilo, a je to videt. V puvodnich i novych vyhybkach jsou vyborne komponenty s nizkymi tolerancemi hodnot. A v neposledni rade, casto nejvetsi rozdily mezi bednami merim na vyskach, kolem a nad 10kHz, u textilnich kalot. Zde bude urcite zlepseni v tomto ohledu dane alu/diamant kalotou a celkove lepsi kontrolou procesu. Tyto tri aspekty vidim tedy jako klicove pro dosazeni takoveto shody mezi parem reprosoustav.
BW802D2 FR pair.png
BW802D2 Imp pair.png
20210313_164707.jpg
20210313_164914.jpg
20210313_183524.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

excelentna praca po kazdej stranke
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Canor AI 1.20>Marten Django XL
230V:Torus modif.,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Yngwie

Příspěvek od Yngwie »

Pěkná práce .... rozhodně bych chtěl slyšet👍
Mark Levinson
Administrátor

Příspěvek od Mark Levinson »

Tak to je radost pohledět, balzám na hifistovu dušičku. Samozřejmě poslech bude rozhodující, jak píše Yngwie.
Mark Levinson
PavelDosko

Příspěvek od PavelDosko »

pekna prace, preci jen bych vzhledem k cene beden i uprav zvolil lepsi soucastky pro vyhybku (prinejmensi civky)
at to hraje
neni placka, neni highend
-Kocour-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -Kocour- »

Bylo tam jednoznacne omezeni v prostorovych moznostech. Ty paskove wax coil atd jsou vetsinou dost vetsi, a uz takto to byl pro Rixe hlavolam, to naskladat vse takto jak to vidite. Uz ty Alumeny byl ustupek, ktery jsme v prvni fazi moc nechteli, bylo jasne ze se to na jednu desku nevejde, ale hralo to s nimi vyborne.
Wax coil a podobne, to uz by se neveslo, byla by to mechanicky a usporadanim pras--na, ehm tedy ne moc oku lahodici prace a usporadani.

Cilem nebyl udelat ultimatni BW. To by sly vyhybky uplne ven, musely by se dobastlit nebo proste na dratech vyvest vsechny menice. K tomu externi krabice,..... Vzdy to jde udelat vic to vic tamto, ale takto se neda delat, jednou si clovek urci hranice, at uz vzhled a celkove provedeni, ci cena, a s tim se proste pracuje.

A i se standartnimi civkami je tam znatelne zlepseni.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Ja osobne sa stotoznuje s riesenim ako ste zvolili. Jednak kvoli tomu ze repro zostali v podstate navonok ako original a zaroven aj naklady udrzat v rozumnej miere ma vyznam, lebo inak by sa mohli dat do lepsich inych komponentov ktore by podla mna prieniesli vecsi prinos, alebo volbu inych repro kde by uz v zaklade mohol byt lepsi vysledok.
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Canor AI 1.20>Marten Django XL
Vienna

Příspěvek od Vienna »

Když už to bylo otevřené a pájelo se, nutkání vyměnit vnitřní prodrátování se nedostavilo? Nástrčky u měničů zůstaly?
-Kocour-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -Kocour- »

Do beden se nelezlo. Vse probihalo ciste dole v podstave. To bylo rekneme zadanim ci proste uvodni domluvou, co vsechno a jak chceme delat a podstoupit.
Cvrkajs

Příspěvek od Cvrkajs »

Petře,dobrá práce.Pěkně jste si s tím pohráli,tak má vypadat správný high-end.Za mě palec nahoru. :thumbup:
Urbino

Příspěvek od Urbino »

No teda, to vypadá dost dobře. :clap: :clap: :clap:
Sonus Faber Olympica I, Meitner MA3, Copland CTA 408, Acrolink, Tellurium Q, Shunyata Research
Rostoun

Příspěvek od Rostoun »

Tak to je paráda :thumbup:
Tannoy Turnberry GR, Accuphase E-280, Bluesound NODE 3, Acrolink, Filtrace RD Acoustic
Jano hifista

Příspěvek od Jano hifista »

lachim píše: 12 led 2020 09:23 v "holo-bytě" a v poslechovce typu "nádraží" řada D2 tzv. ječí.
majitelé to pak přisuzují bednám a často slýchávám argument ..." BW jsem zkoušel....ty neee ....mají utržené" výšky".
měřením se mi opět potvrdilo, že BW hrají právě výšky referenčně.
je potřeba jim k tomu ovšem vytvořit podmínky!
poslech opery "Figarova svatba" z bluray pro ServusTV by toho mohl být příkladem.
Asi tak nejak.Miestnost naozaj robí divy.
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, wireworld electra 7, wireworld silver eclipse XLR, SOtM pCBL-SS8-F, SOtM dCBL-CAT7.
-Kocour-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -Kocour- »

Ano, vysky maji vyborny, jenze utrzeny a prepaleny, behem upgradu se toto resilo. Pote jsou vysky vyborny a navic jsou soucasti celistveho zvuku tak jak to ma byt a uz nehraje kazdy reprak zvlast. A D2 vyskac je neco jineho nez hliniky v nizsich radach.

Hrabat se takto v historii, kdyz chybi zkusenosti, kontext a pozadi tehdejsi doby a samozrejme i to co se delo pote, to pak vede k mylnym zaverum.
Jano hifista

Ja z vyskami problem nemam,pomohla kabelaz.Skor by som prijal trocha meksie vyznenie celkoveho charakteru ale aj to sa da vyhybkou.
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, wireworld electra 7, wireworld silver eclipse XLR, SOtM pCBL-SS8-F, SOtM dCBL-CAT7.
aretax

Příspěvek od aretax »

-Kocour- píše: 04 črc 2024 18:10 Ano, vysky maji vyborny, jenze utrzeny a prepaleny, behem upgradu se toto resilo. Pote jsou vysky vyborny a navic jsou soucasti celistveho zvuku tak jak to ma byt a uz nehraje kazdy reprak zvlast. A D2 vyskac je neco jineho nez hliniky v nizsich radach.

Hrabat se takto v historii, kdyz chybi zkusenosti, kontext a pozadi tehdejsi doby a samozrejme i to co se delo pote, to pak vede k mylnym zaverum.
:thumbup: :thumbup:
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
B. M. C. G.

Příspěvek od B. M. C. G. »

Jano hifista píše: 04 črc 2024 21:32 Ja z vyskami problem nemam,pomohla kabelaz.Skor by som prijal trocha meksie vyznenie celkoveho charakteru ale aj to sa da vyhybkou.
To bude v tvé hlavě. Ty z vyskami problém nemáš, vyřešil jsi kabelazi. Lachim tam mel Valhalla kabely, a problém se nevyresil. Asi špatný kabely =))
Jano hifista

Ja som z vyskami mal problem na zaciatku.Potom pridanim urcitych kablov,zdrojovych a aj signalovych sa to zacalo menit a pomohol aj DAC,jeho charakter.U BW by som skor riesil celkovy charakter bední,aby bol menej technicky a trocha s makksím vyznením - to by pomohlo.A ked uz,tak na stiahnutie vysok sa pouzíva rezistor na vyskaci.
lachim

Příspěvek od lachim »

Mel jsem moznost vyzkouset ve sve, akusticky upravene, poslechovce
ruzne modely beden BW. Nejakou zkusenost jsem s nimi tedy udelal.
Osobne bych si bedny od BW na poslech sterea zrejme nikdy nekoupil.
A to prave pro jejich “slozitost” zvuku.
Pohled kinare na vyber vhodnych beden je totiz velmi rozdilny od pohledu “stereare”.
Jak resit “slozitost” zvuku BW jsem videl opakovane v Risi na zapad od nas.
Prestavba vyhybky a ohromny vykon zesilovace.
K bw 802 d2/d3 zapojit zesilovac s vykonem minimalne 2x250w/8 bych osobne povazoval za minimalni pozadavek na slusny vysledek.
Uzasne zajimava temata na skvelou, avsak min. 2-hodinovou debatu u kavy :thumbup:
aretax

Příspěvek od aretax »

Jediný raz v živote som počul hrať práve B&W 802 D2 vynikajúco, a to na zostave:
- konce Jeff Rowland 201
- predzosilňovač AR REF 3
- CD si už nepamätám
- kabeláž komplet Cardas, ešte Golden Reference
Miestnosť bola obývačka s kuchyňou, absolútne neupravená, mala lomený plafón.
Zvuk bol naozaj vynikajúci, po "typickom" charaktere B&W ani stopa.
PGH

Příspěvek od PGH »

Moc nechápu proč si někdo kupuje takto drahé bedny a pak to upravuje aby se to dalo poslouchat, já bych koupil rovnou jiné bedny co mě sedí
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Tak stale to moze davat zmysel. Korpusy, menice velmi slusne a s upravou od PK Audio to moze byt velmi dobre vcitane nakladov sexind hand 802D2+uprava
Jano hifista

B. M. C. G. píše: 06 črc 2024 12:14 Lachim tam mel Valhalla kabely, a problém se nevyresil. Asi špatný kabely =))
Niekedy dobre kable neznamenaju zakonite lepsie.K bowersom pasuje dobre cardas alebo audioquest,prave koli ich charakteru,aky viac ukludnuje,robi zvuk bohatsim a preto sa hodi viac k tensím a ostrejsím bedniam.Taktiez sa mi osvedcili ricable invictus.
Tie Valhally by som dal skor k tym xavianom.
B. M. C. G.

PGH píše: 08 črc 2024 11:31 Moc nechápu proč si někdo kupuje takto drahé bedny a pak to upravuje aby se to dalo poslouchat, já bych koupil rovnou jiné bedny co mě sedí
Na bazaru stály pár kaček, plus Lachim ještě vyškemral slevu. Tyhle B&W jsou plné bazary, proč asi.
PGH

Příspěvek od PGH »

Tak to jo.
Já myslel že to někdo koupil nové a po čase začal upravovat.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

B. M. C. G. píše: 08 črc 2024 17:21
PGH píše: 08 črc 2024 11:31 Moc nechápu proč si někdo kupuje takto drahé bedny a pak to upravuje aby se to dalo poslouchat, já bych koupil rovnou jiné bedny co mě sedí
Na bazaru stály pár kaček, plus Lachim ještě vyškemral slevu. Tyhle B&W jsou plné bazary, proč asi.
obvykle sa predavaju tak od 4 do 8tis Eur, co zas az tak par kaciek nie je
B. M. C. G.

blesk666 píše: 08 črc 2024 19:26
B. M. C. G. píše: 08 črc 2024 17:21
obvykle sa predavaju tak od 4 do 8tis Eur, co zas az tak par kaciek nie je
Musíš si ale uvědomit původní cenu, která je třikrát vyšší.
Jano hifista

Vsak ale to su bedne stare 10 ci dokonca 15 rokov,to hadam nechces aby sa predavali za nieco menej ako bola povodna cena.To nie je nehnutelnost :lol:
Vobec ak nieco najviac straca casom na hodnote tak je to elektronika.Co sa tyka menicov,tak zvykne casom praskat ten gumovy zaves.
Preto ja by som uz taketo starozitnosti ani nekupoval.
T.Hresil

Příspěvek od T.Hresil »

Jano hifista píše: 11 črc 2024 10:21 ...casom praskat ten gumovy zaves.
No vidíš a já mám 801 N a nic mně zatím naštěstí nikde nepraská... Závěsy jsou naprosto v ažuru a to se o ně ani nijak nestarám, že bych je nějak konzervoval apod.
Možná by někdo dal tip, jak se o závěsy dobře starat z hlediska konzervace, hmm?
Samozřejmě, že výhybky by asi bylo víc než žádoucí "zkontrolovat" (změřit kondíky apod.), jistě tam budou určité součástky zralé na výměnu.
Jen podotknu, že stáří je někde kolem 20 až 25 let. :thumbup:
Jano hifista

Obcas mi naskakakuju na FB obrazky starsich repro,ako to byva popraskané.
aretax

Příspěvek od aretax »

T.Hresil píše: 11 črc 2024 19:24
Jano hifista píše: 11 črc 2024 10:21 ...casom praskat ten gumovy zaves.
No vidíš a já mám 801 N a nic mně zatím naštěstí nikde nepraská... Závěsy jsou naprosto v ažuru a to se o ně ani nijak nestarám, že bych je nějak konzervoval apod.
Možná by někdo dal tip, jak se o závěsy dobře starat z hlediska konzervace, hmm?
Samozřejmě, že výhybky by asi bylo víc než žádoucí "zkontrolovat" (změřit kondíky apod.), jistě tam budou určité součástky zralé na výměnu.
Jen podotknu, že stáří je někde kolem 20 až 25 let. :thumbup:
Ak sú závesy gumené, pomôže natrieť ich glycerínom.
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Jano hifista píše: 11 črc 2024 22:10 Obcas mi naskakakuju na FB obrazky starsich repro,ako to byva popraskané.
Gumenne zavesy pokial nie su vystavene permanentne UV ziareniu nebyvaju popraskane ani po desiatkach rokov. Co degraduje su penove zavesy (od gumy sa na pohlad odlisuju tym ze na pohlad to nie je hladke ale porezne). Penove zavesy mozu byt zvetrale a skrehnute uz aj po 10 rokoch. B&W penove zavesy pokial viem nepouziva
aretax

Příspěvek od aretax »

Aj guma podlieha starnutiu a časom stráca pružnosť a nie sú to desiatky rokov. Glycerín (resp. glycerol) predlžuje zachovanie pružnosti gumy
(aj pri pneumatikách je ich životnosť obmedzená - sú to roky a nie desaťročia).
Jano hifista

blesk666 píše: 12 črc 2024 10:12 Gumenne zavesy pokial nie su vystavene permanentne UV ziareniu nebyvaju popraskane ani po desiatkach rokov. Co degraduje su penove zavesy (od gumy sa na pohlad odlisuju tym ze na pohlad to nie je hladke ale porezne). Penove zavesy mozu byt zvetrale a skrehnute uz aj po 10 rokoch. B&W penove zavesy pokial viem nepouziva
No neviem v tom pripade by potom nebola potreba menit ani pneumatiky na autach.Guma teda tiez starne a hlavne tvrdne.
manev

Příspěvek od manev »

Závěsy kvalitních reproduktorů se již léta vyrábějí z přírodního kaučuku,proto ta dlouhá životnost.Kdežto u pneumatik je přirozeně z cenových důvodů výchozím materiálem syntetický kaučuk.Nebo se mýlím?
Odpovědět