Diretta target

Diskuze o CD přehrávačích, transportech, DAC, room corrector apod..
Odpovědět
zappa

Diretta target

Příspěvek od zappa »

Trochu jsem se snažil představit Diretta protokol ve vlákně Mana. Myslím si, že je si to vyžaduje své vlastní vlákno.
https://audiophilestyle.com/forums/topi ... /#comments
Diretta protocol je nejnovější přenos signálu. Je to poměrně nová technologie, které se jako první ujmula malá firma Pachanko specializující se na streamování ve vysoké kvalitě. O Diretta je velmi málo dostupných informací, a tak v tom také trochu tápu. Ale říkám, nejlépe vyzkoušet, tak jak to již dělají někteří uživatelé Pachanko. K vlastnímu streamování je potřeba koupit tzv Diretta target, který tento process přenosu signálu umožnuje tou nejjednodušší cestou. Diretta Target je např. Soulnote Z3, který je zároven neuvěřitelně drahý, a tak zatím nejlevnější Diretta Target je Oliospec, ke kterému je potřeba ještě dokoupit LPS. Pachanko je jediný firma, která má možnost akceptovat Diretta protocol skrze Direta target bez nějakých dalších znalostí!!!
Jsou daleko složitější postupy s PC atd, ale pro normálního uživatele jako jsem já nebo ty, je toto jediné řešení. Bohužel, je to opět finančně náročné, řekl bych, že toto řešení je vhodné spíše pro ty velmi náročné, kteří chtějí streamovat v té nejlepší možné kvalitě bez kompromisů.
Tady je nejpodrobnější vysvětlení, které jsem našel. https://audio-creative.nl/projecten/dir ... olumbus-2/
Musíš použít překladač z japonštiny. Diretta je zatím pouze čistě asijskou záležitostí, až Pachanko ho přináší západnímu světu v té nejjednodušší formě. Uživatelé si Direttu velice pochvalují, tady jsou uživatelské postřehy s Pachanko a Diretta. https://www.whatsbestforum.com/threads/ ... ost-949652
Osobně teprve Direttu budu zkoušet, Pachanko MINI SE streamer y měl dorazit snad příští týden. V létě pak objednám Oliospec Diretu Target. Poté budu reportovat zda opravdu je diretta přínos. :thumbup:
image.jpeg.57c2474e13c3ab851fe60805268d93ff.jpeg
image.thumb.jpeg.4b2f3d5a6ed65f233df25e6d8ccf85a8.jpeg
Z-3_silver_rear.jpg
Z-3_silver_front.jpg
Diretta-Oliospec-Canarino-DUB-2.jpg
Diretta-Oliospec-Canarino-DUB-1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
EP reprosoustavy + SE-833 MX Challenge + Aries Cerat Incito S + Helene + Pink Faun 2.16x/ultra + Sroll Purity Quntum system + 2x SoTM sNH-10G + Ediscreation LPS, AAI Maestozo LAN, Cryo Ref. Cora kabely od EP , Kraut Gold pro Aes/ebu
zappa

Re: Diretta target

Příspěvek od zappa »

A tady ještě jeden důležitý odkaz kde vidíte jak vypadá signál s direttou oproti klasickému signálu https://spec-corp.jp/audio/RMP-UB1/index.html
EP reprosoustavy + SE-833 MX Challenge + Aries Cerat Incito S + Helene + Pink Faun 2.16x/ultra + Sroll Purity Quntum system + 2x SoTM sNH-10G + Ediscreation LPS, AAI Maestozo LAN, Cryo Ref. Cora kabely od EP , Kraut Gold pro Aes/ebu
zappa

Příspěvek od zappa »

image_03.jpg
NAS2.jpg
zappa

Příspěvek od zappa »

A Pachanko ve vláknu na Whatsestforum vysvětluje dále:
Řešení společnosti Diretta zahrnuje úzkou koordinaci mezi hostitelem a cílem pomocí prediktivního přenosu dat v konzistentních intervalech ke stabilizaci spotřeby energie a zvýšení výkonu audio přehrávače. Tento proces je podobný synchronizaci USB, ale rychlost řídí hostitel, čímž se eliminuje potřeba složitých systémů řízení vyrovnávací paměti a toku. To umožňuje izolovaná připojení, jako je optická vlákna, a zjednodušuje procesy ve srovnání s protokoly jako UPnP a AES67.
Diretta se primárně zaměřuje na optimalizaci kvality zvuku při minimalizaci dopadu na analogové komponenty. Toho je dosaženo prostřednictvím průměrování zpracování a stabilizace spotřeby energie – čehož se stávající protokoly snaží dosáhnout – a nyní prostřednictvím Diretty existuje řešení této výzvy.
Představte si audio přehrávač jako cíl (např. Soulnote Z-3, SPEC RM-UB1, Oliospec Canarino) – zařízení určené k poskytování nedotčené kvality zvuku – a server jako hostitel (např. Pachanko Labs with Roon, Audirvana) – zodpovědný za správa úložiště a doručování dat – Tyto dvě entity jsou koncipovány s odlišnými filozofiemi, přičemž obě jsou navrženy s odlišnými principy.
V případě Target je étosem designu elegantní jednoduchost. Zbytečná složitost je odstraněna a volí se zjednodušený přístup podobný specializovanému hardwarovému zpracování, který připomíná efektivitu zjištěnou u polí FPGA (Field-Programmable Gate Arrays). Toto záměrné zjednodušení umožňuje bezproblémovou harmonizaci mezi přehrávačem a jeho podpůrnou infrastrukturou.
Pečlivou kalibrací hostitele a cíle tak, aby fungovaly v tandemu, se Diretta snaží dosáhnout harmonické rovnováhy mezi vysoce výkonnou reprodukcí zvuku a minimalizací digitálních rušení.
Digitální zvuk, jaký jste ještě nikdy neslyšeli

https://www.pachankolabs.com
Zajímavé, nemyslíte? https://www.whatsbestforum.com/threads/ ... ost-949449
zappa

Příspěvek od zappa »

Tady mi odpověděl výrobce reprosoustav
Sonner
Člen
22. února 2024
Přidat záložku
Zappadaddy řekl:
Neviděl jsem žádné srovnání s hráči jako Taiko, Pink Faun atd. Měl někdo možnost slyšet tyto značky?

Top 11 nejlépe znějících místností v High End Mnichově 23 využívající Pachankovo ​​základní model (Mini SE) mluví za vše. Jako výrobce reproduktorů máme svobodnou vůli používat jakékoli značky, abychom ukázali to nejlepší z našich produktů. Jsme velmi spokojeni s výkonem a spolehlivostí serveru Pachanko a na High End Mnichově 2024 bude používat vyšší model Pachanko. Akce mluví hlasitěji než slova.

Pachanko Mini SE objednán a přiřazen do porfolia Mecca - Highend
elfton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elfton »

Porovnání Pachanko s Diretta a bez:

https://youtu.be/iPuSYQXwKOo?si=vQe0gn5ahN2QzPg7
zappa

Příspěvek od zappa »

elfton píše: 11 dub 2024 22:36 Porovnání Pachanko s Diretta a bez:

https://youtu.be/iPuSYQXwKOo?si=vQe0gn5ahN2QzPg7
Zcela jednoznačné, vypadá to opravdu jako směr, kterým jít ve streamování :clap:
F2014

Příspěvek od F2014 »

Marně hledám srovnání "Pachanko s Diretta a bez".
Na uvedeném linku je přece srovnání dvou různých výrobků. Není to jiný než zamýšlený link?
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
elfton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elfton »

Omlouvám se, je to srovnání nejnižšího modelu Pachanko Labs: Constellation Mini (1740€)+ SPEC RMP-UB1 vs Auralic Aries G1(starší model). Jak by dopadlo srovnání s G2.2 s Pachanko Mini SE s lepším PSU Stellar+ Diretta Oliospec či SPEC by bylo velmi zajímavé a cenově odhadem ne moc daleko od sebe.
Další servery, co by si srovnání s těmito top ve své ceně zasloužily by byly Melco N5, Silent Angel Music Server Rhein Z1 Plus, Exasound Delta Music Server Mark II. Diretta u Pachanka ale věřím bude přínos a časem na to přejdou i ostatní. Bez srovnání je to ale jen teorie
F2014

Příspěvek od F2014 »

To chápu. Ale to nijak neřeší úvahy nad Diretta samotným.
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
zappa

Příspěvek od zappa »

F2014 píše: 12 dub 2024 13:55 To chápu. Ale to nijak neřeší úvahy nad Diretta samotným.
Elftone chtěl jen naznačit, že diretta target má opravdu smysl, a s tím lze souhlasit, ohlasy ve světě na to už jsou velmi pozitivní, je to nové věc, tak se mnohdy opomíná, ale věřím, že z toho co jsem četl, že to je taková malá/velká revoluce v kvalitě streamování, takže za mne palec nahoru
F2014

Příspěvek od F2014 »

Jeslti má Diretta smysl anebo ne nedokážu posoudit. Ale vím naprosoto jistě, že její smysl nelze potvrdit porovnáním dvou zcela odlišných přístrojů ... a ještě "logicky" odvodit, že se vývoj bude ubírat právě tímto směrem.

To je stejný nesmysl, jako kdybych slyšel zesilovač v černé barvě od výrobce A a zesilovač ve stříbrné barvě od výrobce B. A protože se mi černý líbil více, tak bych z toho usoudil, že všechny černé jsou lepší a jistě se všichni výrobni dají na černou :roll:
elfton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od elfton »

Já u předpovědi nadějné budoucnosti Diretty vycházel z tohoto článku a měření, ne z videa:

https://audio-creative.nl/projecten/dir ... -columbus/

F2014: Ale nehledě na věcný článek, jak pisu vyse, bez porovnani je to jen teorie a také jsem se vyse omluvil za nespravny popisek videa, tak me prijde nefer se v tom dal bez vecnych argumentu patlat
F2014

Příspěvek od F2014 »

Hele, já se přece vůbec nepatlám v nějakém popisku videa. A už vůbec nerozporuji smysluplnost anebo potenciální přínos nového protokolu. Naopak, budu rád, když se ukáže, že je to posun správným směrem - já primárně streamuji.
IMHO velmi věcně jsem napsal, že z toho videa žádné závěry o Direttě učinit nelze.
Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

Diretta nejaka zazracna novinka neni, uz jsem to studoval nekdy pred 2-3 lety a uz v te dobe to bylo zhruba ve stavu, kde to je ted. To znamena nijak zasadne se to nerozsiruje, coz vypovida o vsem. Jestli ma Diretta nejaky prinos podle meho zalezi hlavne na zpusobu samotneho streamingu a pouzitem prehravaci. Dovedu si predstavit, ze to muze mit pozitivni vliv pri pouziti Roonu, kde vlastne z Roon core do endpointu probiha neustale prenos dat i behem prehravani tracku - Roon proste 'kontinualne' streamuje (byt ne uplne), ale je to videt na provozu na switchi treba. Nedovedu si ale predstavit jakykoliv prinos u prehravacu, ktere na strane endpointu bufferuji cely track, a az pote dojde k vlastnimu prehrani, tzn. samotnemu renderu do PCM/DSD streamu, ktery pak jde do DACu. To je pripad spousty jinych prehravacu krome Roonu (napr HQPlayer pres NAA, Euphony Stylus, atd.). Vsechny testy Diretty co jsem videl jsou s Roonem, proto by me zajimal nejaky validni test, ktery by prokazal prinos Diretty u streamu, kde se prave bufferuje cely track / vice tracku a neni tam ten kontinualni sitovy provoz behem prehravani. Nedava mi smysl, aby to v takovych pripadech nejaky prinos melo. A tohle je podle me zasadni nevyhoda architektury Roonu z pohledu zvukove kvality, a pak se to musi dohanet, treba Direttou...
zappa

Příspěvek od zappa »

Yiakubou píše: 12 dub 2024 22:46 Diretta nejaka zazracna novinka neni, uz jsem to studoval nekdy pred 2-3 lety a uz v te dobe to bylo zhruba ve stavu, kde to je ted. To znamena nijak zasadne se to nerozsiruje, coz vypovida o vsem. Jestli ma Diretta nejaky prinos podle meho zalezi hlavne na zpusobu samotneho streamingu a pouzitem prehravaci. Dovedu si predstavit, ze to muze mit pozitivni vliv pri pouziti Roonu, kde vlastne z Roon core do endpointu probiha neustale prenos dat i behem prehravani tracku - Roon proste 'kontinualne' streamuje (byt ne uplne), ale je to videt na provozu na switchi treba. Nedovedu si ale predstavit jakykoliv prinos u prehravacu, ktere na strane endpointu bufferuji cely track, a az pote dojde k vlastnimu prehrani, tzn. samotnemu renderu do PCM/DSD streamu, ktery pak jde do DACu. To je pripad spousty jinych prehravacu krome Roonu (napr HQPlayer pres NAA, Euphony Stylus, atd.). Vsechny testy Diretty co jsem videl jsou s Roonem, proto by me zajimal nejaky validni test, ktery by prokazal prinos Diretty u streamu, kde se prave bufferuje cely track / vice tracku a neni tam ten kontinualni sitovy provoz behem prehravani. Nedava mi smysl, aby to v takovych pripadech nejaky prinos melo. A tohle je podle me zasadni nevyhoda architektury Roonu z pohledu zvukove kvality, a pak se to musi dohanet, treba Direttou...
Zase jiný pohled. No už brzo se dozvíme z reálného testu jak dopadne streamer s direttou vs streamer s Euphony Stylus.....bohužel Stylus mám jen v Pink Faunu. Ideální by bylo testovat stejný streamer s direttou a bez diretty s Euphony Stylus, jelikož máme 2 kusy Mini SE tak by to šlo, musela by se udělat subscribce Free trial a mezi sebou prozkoušet. Jěště musíme pořídit diretta target Oliospec, na objednávce se pracuje. Zeptám se Chana z Pachanka jestli to mají vyzkoušené. Z několika zdrojů, ale Pachanko s direttou porazil dražší streamery bez diretty tak uvidíme.
Taky bychom se mohli ptát jak velký rozdíl je mezi streamerem bez buffrování a s buffrováním, a jak velký je skok. Pro uživatele, kteří milují Roon s celoživotní subscripcí jako já, se vyplatí investovat do diretty pokud se ukáže, že zvuk je aspon na stejné úrovni jako stremaer ze Stylusem za který se musí měsíčně platit, také se může ukázat, že s direttou to bude jěště lepší. To by už se mohlo nazývat revolucí ve streamování, ne? Uvidíme
D1m1tr1

Příspěvek od D1m1tr1 »

Ahojte,

ja som tu ešte moc neprispieval, no k téme Diretty už mám nejaké skúsenosti, o ktoré sa viem podeliť.

Prvýkrát som Direttu sprevádzkoval cca pred 2 rokmi na môj prvý prototyp streameru/endpointu na báze Raspberry 4 (RPI4 8 GB). Porovnával som to voči vtedajšiemu systému Logitech Media Server (PC) => Squeezelite R2 (RPI4). Buffer v RPI4 som mal nastavený tak, že nahral celý song do RAMky a z toho následne hral, takže som prakticky porovnával fully buffered play (LMS+Squeezelite) vs real-time/low-latency streaming (Diretta).

Ten rozdiel bol doslova prevratný, nebolo vôbec o čom debatovať - odvtedy už šlapem len na Dirette a prešiel s ňou obrovský kus cesty, jak po HW tak i SW stránke. Diretta sama o sebe nestačí, jak vo všetkom ostatnom záleží hlavne na konkrétnom naladení a synergii s ostatnými časťami reťazca, aby sa odkryl celý potenciál systému - predpokladám, že na tomto fóre to už väčšina pozná z vlastných skúseností.

Neprekvapivo totiž záleží aj na sieťovej architektúre a servery (Diretta host), u ktorého jak HW, tak aj konkrétne SW nastavenia hrajú vitálnu rolu. Mne sa nakoniec podarilo rozbehnúť Direttu (1000Hz Var_High) + JPLAY combo s "berserk" nastaveniami (ULTRAstream, 1ms buffer, Throttle+Hibernation ON) a je to o poznanie lepšie ako napr. Foobar.

U endpointu po stránke SW záleží jak na OS, tak na kernely, jeho variantách, kompilácií a nastaveniach, izoláciach cores, underclock/undervolt, zavedení RAMsystem + odpojenia SD slotu, atď atď..

No a popri tejto mojej nečakane kľukatej ceste za lepšou kvalitou hudobného pôžitku som posledné roky intenzívne pokračoval aj vo vývoji vlastného designu streameru a toto je môj posledný prototyp ultra low noise Diretta endpointu s využitím všetkého, čo som doteraz vyskúšal.
IMG_20240627_133133.jpg
Srdce už tvorí Raspberry 3B V1.2 (nonplus), interné hodiny som vymenil za SC-OCXO a data putujú po najkratšej ceste do izolátorom separovaného FIFO reclockeru od Ian Canada (FifoPi Q7 II), kde tykajú tiež dva SC-CUT (22/24MHz) kryštály. Z tamať už ide clocked signál do AES/EBU výstupu (TransportPi AES). Jednotlivé poschodia sú od seba buď opticky izolované alebo prefiltrovávané capacitor doskami.

Napájanie RPI časti je cez USB-C a má dva supercapacitory. FIFO a výstupná časť je napájaná baterkami zospod + dvoma ešte väčšímu supercapmi na vrchu. DC kábel je Mundorf Angelique.

Okrem týchto očividných vecí som ladil aj najlepšími contact enhancermi, robil výberko aj na batérie, U.FL kábel (clocking signálu) a pár ďalších vychytáviek.

Toto všetko však na zvuku aj tak nepočuť tak evidentne ako dôsledná kontrola rezonancií celej tejto vežičky. Použité materiály sú napr. sorbothane, nerez, wolfrám a na pár strategických miestach aj natural quartz rezonátory. Celá veža tak rezonuje na synchronizovaných príjemných a prirodzených rezonanciách a naopak vytlmené sú od zbytku veže hlavné audio hodiny. Dôležitosť tohto postupu sa nedá nijak preháňať.

Ešte skúšam pár posledných nastavení a nápadov, potom by som ho rád otestoval v nejakom slušnom systéme proti zdatnej komerčnej konkurencií. Má niekto záujem? Som z Brna, takže to nikam nemám veľmi ďaleko :ympeace:
Sroll Purity Quantum
Net: modem > Asus AX88U Pro > Fidelizer StreamHub > F. AirStream2 > F. EtherStream > AQVox SE
Diretta Host: F. Nimitra2
Target: Helepolis
Lessloss EE Ref
mod HeadAmp GS-X Mini
Meze Empyrean + ZMF Grand Silver Palladium
zappa

Příspěvek od zappa »

D1m1tr1 píše: 27 čer 2024 22:56 Ahojte,

ja som tu ešte moc neprispieval, no k téme Diretty už mám nejaké skúsenosti, o ktoré sa viem podeliť.

Prvýkrát som Direttu sprevádzkoval cca pred 2 rokmi na môj prvý prototyp streameru/endpointu na báze Raspberry 4 (RPI4 8 GB). Porovnával som to voči vtedajšiemu systému Logitech Media Server (PC) => Squeezelite R2 (RPI4). Buffer v RPI4 som mal nastavený tak, že nahral celý song do RAMky a z toho následne hral, takže som prakticky porovnával fully buffered play (LMS+Squeezelite) vs real-time/low-latency streaming (Diretta).

Ten rozdiel bol doslova prevratný, nebolo vôbec o čom debatovať - odvtedy už šlapem len na Dirette a prešiel s ňou obrovský kus cesty, jak po HW tak i SW stránke. Diretta sama o sebe nestačí, jak vo všetkom ostatnom záleží hlavne na konkrétnom naladení a synergii s ostatnými časťami reťazca, aby sa odkryl celý potenciál systému - predpokladám, že na tomto fóre to už väčšina pozná z vlastných skúseností.

Neprekvapivo totiž záleží aj na sieťovej architektúre a servery (Diretta host), u ktorého jak HW, tak aj konkrétne SW nastavenia hrajú vitálnu rolu. Mne sa nakoniec podarilo rozbehnúť Direttu (1000Hz Var_High) + JPLAY combo s "berserk" nastaveniami (ULTRAstream, 1ms buffer, Throttle+Hibernation ON) a je to o poznanie lepšie ako napr. Foobar.

U endpointu po stránke SW záleží jak na OS, tak na kernely, jeho variantách, kompilácií a nastaveniach, izoláciach cores, underclock/undervolt, zavedení RAMsystem + odpojenia SD slotu, atď atď..

No a popri tejto mojej nečakane kľukatej ceste za lepšou kvalitou hudobného pôžitku som posledné roky intenzívne pokračoval aj vo vývoji vlastného designu streameru a toto je môj posledný prototyp ultra low noise Diretta endpointu s využitím všetkého, čo som doteraz vyskúšal.
IMG_20240627_133133.jpg
Srdce už tvorí Raspberry 3B V1.2 (nonplus), interné hodiny som vymenil za SC-OCXO a data putujú po najkratšej ceste do izolátorom separovaného FIFO reclockeru od Ian Canada (FifoPi Q7 II), kde tykajú tiež dva SC-CUT (22/24MHz) kryštály. Z tamať už ide clocked signál do AES/EBU výstupu (TransportPi AES). Jednotlivé poschodia sú od seba buď opticky izolované alebo prefiltrovávané capacitor doskami.

Napájanie RPI časti je cez USB-C a má dva supercapacitory. FIFO a výstupná časť je napájaná baterkami zospod + dvoma ešte väčšímu supercapmi na vrchu. DC kábel je Mundorf Angelique.

Okrem týchto očividných vecí som ladil aj najlepšími contact enhancermi, robil výberko aj na batérie, U.FL kábel (clocking signálu) a pár ďalších vychytáviek.

Toto všetko však na zvuku aj tak nepočuť tak evidentne ako dôsledná kontrola rezonancií celej tejto vežičky. Použité materiály sú napr. sorbothane, nerez, wolfrám a na pár strategických miestach aj natural quartz rezonátory. Celá veža tak rezonuje na synchronizovaných príjemných a prirodzených rezonanciách a naopak vytlmené sú od zbytku veže hlavné audio hodiny. Dôležitosť tohto postupu sa nedá nijak preháňať.

Ešte skúšam pár posledných nastavení a nápadov, potom by som ho rád otestoval v nejakom slušnom systéme proti zdatnej komerčnej konkurencií. Má niekto záujem? Som z Brna, takže to nikam nemám veľmi ďaleko :ympeace:
MÁM zájem, velký :clap:
F2014

Příspěvek od F2014 »

@D1m1tr1: Pěkně sis s tím vyhrál :thumbup:

Docela by mne zajímalo, jak se na výsledném zvuku podílí samotná Diretta?
Nevím, zda mohu poskytnout "zdatnou komerční konkurenci", ale jestli budeš mít cestu na sever Moravy, tak se klidně ozvi.
D1m1tr1

Příspěvek od D1m1tr1 »

@F2014: Software ma obecne prekvapivo zásadný dopad na zvuk týchto mašiniek. Pred tým na začiatku mi to ani nenapadlo, ale keď už som začal pochybovať o všetkom a radšej všetko skúšal a počúval na vlastnej zostave, tak som pochopil, že nejakú mne vlastnú "logiku" alebo redukcionalistické "IT" zmýšľanie musím kompletne vynechať :lol:

Vyskúšal som zopár OS ako DietPi, Volumio, Moode, piCorePlayer a nakoniec skončil na Gentooplayer, lebo ten bol skrátka extra (hardcore).
Tou dobou, keď som streamoval ešte z tohto môjho prvého modelu endpointu (cca toto, ale ešte primitívnejšie),
IMG_20220902_140118.jpg
tak som Direttu vyskúšal v porovnaní s Logitech Media Server (na PC) + Squeezelite (na Rpi4/Gentoo). Nič moc som od Diretty nečakal a ťažko sa mi to sprvu nastavovalo, lebo support alebo návod na to prakticky neexistuje, ale nakoniec som bol veľmi milo zaskočený, o aký skok sa jednalo. Keďže to už bolo celkom dávno, tak si na presnú charakterizáciu už nespomeniem, ale bolo to okolo čistoty prednesu, zásadne sa znížil ten digitálny (pred tým nevnímaný) šum a "edginess" a myslím, že tým pádom aj pribudla ďalšia vrstva detailov.

Zásadné poučenie je, že aj pri low-end hardware to urobilo zásadnú prácu a samozrejme s lepším HW to naďalej lineárne škáluje.

Potom som si k tomu do tandemu zabezpečil seriózny server Fidelizer Nimitra2 (s plnou podporou PSU Nikola2, AirStream2 a EtherStream1+) a znova to podrobil porovnaniu - čisto USB out z Nimitry (cez tiež jeho flagship USB kábel) proti Diretta tandemu Nimitra2 + môj endpoint. Nechal som to aj nejakých 120-150h rozohrať, no vôbec ma ten zvuk z USB Nimitry neinšpiroval. Ani som to ďalej podrobne neanalyzoval, lebo ma to počúvať jednoducho nebavilo. Zato Nimitra ako server (Diretta Host) a môj endpoint (ako Diretta Target), to už bolo veľmi príjemné.

Nedávno som inak ešte skúsil pustiť niečo z môjho klasického PC (aj so zopár HW/SW tweakmi pre audio, ale stále je to klasický working PC), aby sa zahral na rolu Diretta Host (s využitím rovnakej sieťovej infraštruktúry akú má k dispozícií Nimitra), no a ten rozdiel bol tiež dosť značný oproti Nimitre. Veľmi rýchlo som to vypol.

Potom robí významný rozdiel aj už spomínaná sieťová architektúra - z nejakého, pre mňa neznámeho dôvodu, robí (veľmi) pozitívny rozdiel na celkové rozlíšenie "multi re-clocking" cez kaskádu switchov, ale len pri dodržaní určitých striktných pravidiel (to je zas na samostatnú tému).

Princíp, prečo Diretta tak dobre funguje, je asi ten, že (a teraz mi AJťáci prosím odpusťte, ale snažím sa to vysvetliť bežným smrteľníkom, ktorým som aj ja) tú ťažkú prácu robí server/host, ktorý posúva náročne "predpečené" dáta po kontinuálnom streame, aby Target s nimi mal už len minimum práce a mohol robiť delikátne opatrnú a nenáročnú prácu s prekladaním dát do finálneho toku hudby pre prevodník.
Táto kontinuálna nízka záťaž pre Target z hľadiska jak CPU, tak Ethernet prenosu má potom vo výsledku znižovať interný šum a špičky/poklesy odberu elektriny a teda vo výsledku minimalizovať všetky možné fluktuácie na minimum. Aspoň tak tomu chápem ja, niekto viacej osvietený to samozrejme môže ešte upresniť.
Sroll Purity Quantum
Net: modem > Asus AX88U Pro > Fidelizer StreamHub > F. AirStream2 > F. EtherStream > AQVox SE
Lessloss EE Ref
mod HeadAmp GS-X Mini
blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Na principe “server”> low emission endpoint pracuje ako Roon (Roon Core > Roon Endpoint), tak aj napr HQ Player. Principom tohto je ako sam spominas mat s DAC-om spojeny low emision endpoint, ktory generuje minimum rusenia dalej do DAC-u (sucastou toho je aj redukcia beziacich procesov na endpointe). Rozdiel by vsak mal byt v datovom prenose. Viac nech oripadne napisu ti co s tym pracuju prifesionalne. Velmi fajn je ale ak mas za sebou aj nejeke posluchove porovnania roznych rieseni.
Mas na to navrhnuty nejaky case? Lebo pravdu povediac sa mi zda trochu v nesulade riesit kabelaz, podlozky, nozicky ked nemas kvalitne tienenie a riesenie zemnenia (nemyslim tym nejake zemniace krabice ale ci ti niekde po zemi netecu vyrovnavacie prudy medzi vsetkymi tymi doskami a switchmi, plus indukcia do citlivych casti tym ze je to takto otvorene)
Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Denafrips Athena>PMA PA4-Big Brother>Marten Django XL
230V:VDH,Furutech,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Yiakubou

Příspěvek od Yiakubou »

No zrovna u toho Roonu to takhle uplne neni, resp. ta architektura server->endpoint je spis z duvodu nejake flexibility a moznosti pripojit k Roonu ruzna zarizeni. I kdyz mas Roon pouze na jednom PC a hrajes z toho rovnou do DACu, tak softwarove tam je server modul a endpoint modul, ktere spolu nejak interne komunikuji a prave ten endpoint modul to pak posila dal na vystup. Samozrejme i v tomto pripade, pokud je server a endpoint hardwarove oddeleny, tak to teoreticky muze mit pozitivni vliv na zvuk, ale zrovna u Roonu ten endpoint nikdy nebude uplne low-emission ve smyslu reseni, ktere tady popisuje D1m1tr1. A to hlavne proto, ze v pripade Roonu mezi serverem a endpointem probiha kontinualni prenos dat, neni moznost to nejak vic bufferovat a limitovat, ten jejich RAAT protokol rozhodne neni neco jako Diretta a do toho tam, oproti jinym zvukove lepsim resenim, jeste behem streamu probiha prenos dat pro podpru spousty dalsich ruznych veci a funkcionalit - od lyrics az po ruzne ovladaci prvky, vs. zobrazovani co zrovna hraje na externi obrazovce, apod. Roon je designovan tak, ze uzivatelsky interface a komfort je na prvnim miste, v tom je opravdu skvely. Zvuk uz bohuzel takovou prioritu nema.
D1m1tr1

Příspěvek od D1m1tr1 »

@blesk666
Hej, chápem, ako to myslíš. Tiež by ma to na prvý pohľad zarazilo, že to nie je navonok nijak stínené, no ja už mám na to po rôznych iných skúsenostiach s všelijakými formami tienienia inú perspektívu. Ono celkovo vzato, ani kus hliníku nie je všespásny a iné formy ako napr. meď má aj silne reflexné vlastnosti, takže aj keď si to veľa ľudí neuvedomuje (hlavne v DIY komunite), tak takým tienením tesne okolo citlivých komponentov si narobia viacej škody ako úžitku. A v neposlednom rade, čím viac plechu, tým viacej prevažujú nežiadúce metalické rezonancie a navyše pochytá aj viacej rušenia z okolia, ktoré potom treba odviesť.

Každopádne žiaden z týchto problémov neopomínam, riešim ich špeciálne navrhnutými káblami, prácou s energetickým poľom a to, čo sa tam dostane/zostane, riešim na úrovni symptómov rôznymi cestami, aby sa zo všetkého bordelu dostalo čo najmenej do hudby. Všetko je to u mňa pokus-omyl, dostanem nápad, skúsim ho aplikovať, ak funguje tak ho skúsim ešte zveľadiť do maxima. Ak nefunguje, nápad odložím na neskôr a skúšam niečo iné. Toto už robím tretím rokom fakticky denne.

Inak tie nožičky+podložky majú kritický dopad na celý systém, bez nich je zvuk totálne zdochnutý. Zrovna minulý týždeň som znova skúsil niektoré low-end alternatívy (pre môj osobný sanity-check, či si to všetko len nenahováram) a vôbec ma to nebavilo počúvať %-( Stratil sa priestor, atmosféra, basy boli trápne mäkké a celkovo zmizli všetky tie emócie, ktoré pri tých top variantách zažívam.
IMG_20240619_115503 small.jpg
Sroll Purity Quantum
Lessloss EE Ref
mod HeadAmp GS-X Mini
zappa

Příspěvek od zappa »

V pondělí jsem poprvé slyšel streamin přes direttu, a jsem naprosto šokován jeho přínosem. Naprosto výstižně a do polsedního písmene pravdivého popsání přínosu diretty na stránkách Spec diretta
Všimnete si, že se objevují jemné zvuky, které byly pohřbeny v hluku. Poté tón nástroje znovu získá svou původní krásu a vy můžete cítit muzikalitu, která je vašemu srdci blízká. Tembry různých hudebních nástrojů se vyznačují složitě namíchanými minutovými harmonickými. Navíc poznáte i realistický trojrozměrný efekt. Základem stereofonního zvukového pole je totiž minutový signál.
Lidově řečeno, hudba, kterou znáte najednou získává zcela jiný rozměr, baví vás to natolik, že musíte poslouchat a nechat se opájet tou nadhernou symbiozou tónů, zní to naprosto jinak než jsem doposud slyšel, připodobnil bych to spíše než analogu tak přehrávání z master pásku. Je to tak návykové páni a dámy, uff. Ovšem dle indicií se ušetří na streameru, není potřeba Taiko ani Pink Faun(25000 až 55 000euro), a hraje to i z podstatně levnějším streamerem Pachanko SE za 92 000kč(3500euro) tak, že mu mohou tito pánové z Holandska závidět. Diretta není zadarmo, stojí tak jako streamer, ale stále je to cenově o dost dostupnější. Bez kvalitního zdroje už kvalitu ničím nedohoníte, na prvním místě je ZDROJ! A diretta je tou cestou, tou se budu v budoucnu ubírat, jiné cesty už není.
Tony

Příspěvek od Tony »

Michal, ja hrajem zásadne hi-res z vlastného úložiska (Melco).
Ako by to bolo v takomto prípade (hardvér+zvuk)?
zappa

Příspěvek od zappa »

Tony píše: 17 črc 2024 18:46 Michal, ja hrajem zásadne hi-res z vlastného úložiska (Melco).
Ako by to bolo v takomto prípade (hardvér+zvuk)?
Zítra budeme objevovat i tyto aspekty. Dám vědět.
Agilent

Příspěvek od Agilent »

Jen malá korekce: Bez kvalitních nahrávek už kvalitu ničím nedohoníte, na prvním místě je HUDBA! (KVALITA NAHRÁVEK)
zappa

Příspěvek od zappa »

Agilent píše: 18 črc 2024 06:26 Jen malá korekce: Bez kvalitních nahrávek už kvalitu ničím nedohoníte, na prvním místě je HUDBA! (KVALITA NAHRÁVEK)
:thumbup: V každém případě tento nový přenos dat považuji za naprosto převratný a revoluční.
zappa

Příspěvek od zappa »

Každý kdo ochutnal Pachanko s diretta target je šokován, tento uživatel dokonce tvrdí, že kombo pachanko reference Se plus Spec diretta targert je významně lepší než Wadax Atlantis!!!
Přeloženo Google.
Nový
Přidat záložku
Jsem šťastný nový majitel serveru Pachanko Constellation Reference v kombinaci se SPEC RMP-UB1. Hlavním hnacím motorem pro mou akvizici byl konkurz tohoto nastavení v domě přítele proti serveru Wadax Atlantis. Podle mého názoru kombo Pachanko SPEC jasně předčilo Wadax Atlantis z hlediska rozlišení a muzikálnosti a byl to pro mě šok vzhledem k cenovému rozdílu mezi nimi.

Proto jsem se rozhodl vyzkoušet Constelation Reference ve svém domě jako náhradu za můj Roon Nucleus jako Roon Core server. Původní plán byl ponechat Pachanko jako Roon Core a můj APL DNP-SR MKII jako Roon koncový bod. Samozřejmě to byl obrovský upgrade od Roon Nucleus, jak by někdo očekával. Ale nahrazení streameru APL za SPEC a použití protokolu Diretta bylo dalším vážným vylepšením.

Opět to byl další výsledek, který jsem nečekal, protože APL je jedním z nejlepších samostatných streamerů, které dnes na trhu existují. Zdá se, že lidé, kteří vytvořili protokol Diretta, a lidé v Pachanku nějak našli svatý grál digitálního zvuku. Musíte poslouchat, abyste uvěřili zvuku kombinace Pachanko a SPEC.
Jiri

Příspěvek od Jiri »

Můj známý z Nizozemí úspěšně používá tento Diretta USB Bridge a vřele ho doporučuje jako jeden z nejlepších upgrade ve streamingu a za skvělou cenu:
https://audio-creativeshop.nl/product/d ... sb-bridge/

Výhodou je, že není potřeba mít drahý streamer s podporou diretta ale lze použít standardní audio PC.
diretta1.jpg
diretta2.jpg
MSB DATA CD IV Sign. ->i2s AAI Assoluto+ -> MSB DAC IV Sign. (Femto 77) -> Valhalla2 XLR->MSB S200 -> Vivid B1 (Accuphase PS-1200+SR Grounding Block; Shakti; Ansuz).
zappa

Příspěvek od zappa »

Tak dedikovaný streamer ude na zcela jiné úrovni, ale když někomu stačí nej pc proti tomu žádný dišputát. Osobní zkušenost je nepřenositelná, můžeš nad tím špekulovat jak chceš. Nicméně věřím, že i s pc s direttou bude řádný zlepšení ve zvuku.
Jiri

Příspěvek od Jiri »

Zappa
Můj známý má custom audio PC na úrovni Pink Faun, což je audio PC stejně jako Taiko a Pachanko.
Pod názvem streamer se to potom audio PC prodává hifistům.
MSB DATA CD IV Sign. ->i2s AAI Assoluto+ -> MSB DAC IV Sign. (Femto 77) -> Valhalla2 XLR->MSB S200 -> Vivid B1 (Accuphase PS-1200+SR Grounding Block; Shakti; Ansuz).
zappa

Příspěvek od zappa »

Jiri píše: 11 srp 2024 14:32 Zappa
Můj známý má custom audio PC na úrovni Pink Faun, což je audio PC stejně jako Taiko a Pachanko.
Pod názvem streamer se to potom audio PC prodává hifistům.
To si měl říct rovnou. Mluvil si o tom, že je výhoda,.že nepitřebuje streamer, tak nevím proč je to výhoda? Možná, že si ho postavil sám nebo, že si nemusí kupovat komerční streamer, ale koupil si komerční direttu target Spec za 4000e.
Odpovědět