Fóliové káble

Diskuze o kabelech.
Odpovědět
aretax

Fóliové káble

Příspěvek od aretax »

Začal som sa zaoberať výrobou káblov z fólie. Nie je to síce absolútne nová technológia, ale je veľmi málo využívaná. Pri zvolení správnej fólie, medenej alebo striebornej a samozrejme aj dielektrickej výplne je zvuk naozaj vynikajúci. Po vyskúšaní jedného kábla som bol zvukom tak nadšený, že som popredal všetky tzv. audiofilské káble, ako napr. Valhallu, Maestosso, Audioquest Thunder a Fire, XLO Limited a nahradil som ich fóliovými a to všetky za zlomok ceny jedného drahého kábla. Podotýkam, že som vymenil všetky káble, t.j. repro, XLR aj phono, s vynimkou napäťových. Je iba otázkou, komu sa viac páči meď a komu striebro. Mne osobne viac vyhovuje plný zvuk medi, ako detailnejší so striebra. Za seba môžem povedať, že zvukovo lepšie káble som doteraz nepočul (netvrdím, že nie sú). Ak má niekto záujem, nie je problém si káble vypočuť.
Prikladám foto reprokábla, ostatné nemám odfotené, ale vyzerajú podobne. Konkrétne kábel na obdázku je vyrobený zo špeciálneho medeného plechu o hrúbke 0,2 mm, určeného pre elektrotechnické použitie.
P.S. aj vidličky sú vlastne výroby. Tu sa nejednalo o ich cenu, ale výlučne o zvuk. Zvukovo sú výrazne lepšie, ako napr. Furutech z alfa medi.
1720437463825.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Všeto čo píšem, je iba môj subjektívny názor.
Pecuch

Re: Fóliové káble

Příspěvek od Pecuch »

Hmmm, tak to je zajímavý počin. Ale pokud jsi na základě toho rozprodal Tebou zmiňované kabely, tak Ti gratuluju. To je super. Přívodní kabely zůstaly. Myslíš si, že půjdeš časem ještě dál a vyzkoušel by jsi kabeláž přímo v repro? Jestli je to blbost, tak se nečil, je to seriózní dotaz. Základní kabel co balíš do folie je jaký? Myslím jak značku, tak materiál. Díky a užívej poslech.
Pecuch

Příspěvek od Pecuch »

Čtu pořádně pomalu a podruhé :lol: rozumím tomu tak, že jde jen o folii a ne o kabel? :oops:
aretax

Příspěvek od aretax »

1. Áno, jedná sa o fóliu o hrúbke 0,07 mm, prípadne o plech (iný model) o hrúbke 0,2 mm. Káble nebalím do fólie, ale samotná vodivá vrstva je fólia. Čo sa týka reprobední, aj tie som už prekábloval - na všetky dlhšie úseky - od meničov k výhybke som dal fóliové káble. Včera som to práve skončil, ešte nie sú zahorené, ale zvuk je už teraz vynikajúci. Predtým som tam mal XLO reprokáble. Neviem, aký model, ale kupoval som ich ešte pred zdražením (pred rokom 2019) a meter stál 95 €. Skúšal som aj nejaké lepšie Audioquest, ale tie sa mi neosvedčili.
Pecuch

Příspěvek od Pecuch »

To mne zvedlo ze židle! To zní opravdu jako dobrej upgrade. ^:)^
aretax

Příspěvek od aretax »

Nie je problém ich vyskúšať.
Rothaudio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rothaudio »

blesk666

Příspěvek od blesk666 »

Audio PC+Daphile+DRC/Lindemann CD1SE/Chord Dave+Choral stand>Denafrips Athena>PMA PA4-Big Brother>Marten Django XL
230V:VDH,Furutech,NA,Viborg, prepoje:Crystal Cable,Audioquest
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

ako vyzera XLR kabel z folie? mozes dat fotku? ciste z technickej zvedavosti.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
aretax

Příspěvek od aretax »

Fidji: Fotku som zverejnil vyššie. Odmysli si koncovky a máš kábel o šírke 30 mm. Ostatné káble sa líšia iba v šírke (7-30 mm). Nechce sa mi demontovať bedňu a fotiť káble.
Roth audio: Pripomienka to veľmi správne. Základ je prevzatý, ale vyhotovenie je originálne, resp. iné. Iná je aj samotná fólia, resp. v prípade jednej verzie aj medený plech. Tak isto aj oplet a dielektrikum je iné.
Blesk: Čo sa týka Zalanovho káble, je to presne ten, ktorý uviedol vo svojom príspevku Rothaudio.
P.S. Nejedná sa o moju komerčnú výrobu !!! Robím ich pre seba. Iba pár známym som ho predal (prípadne daroval), keď na mňa naliehali. Neberte tento príspevok ako moju podnikateľskú aktivitu. Na to naozaj nemám čas, ani chuť. Tento príspevok som sem zverejnil iba preto, aby som poukázal, že aj za doslova málo peňazí je možné vyrobiť zvukovo špičkový kábel. Ostatné nech si každý domyslí sám. Naozaj tu nemám chuť dokazovať ich pôvod (Rothaudio). Hneď v prvom príspevku som napísal, že sa nejedná o môj originálny návrh. Navyše predávam iba tie káble, ktoré mi zostali navyše po mojich pokusoch. V Rothaudio vedia, čo obnáša výroba, resp. upgrade nového typu kábla.
Fidji99

Příspěvek od Fidji99 »

Aretax - ked budes [mozno] dalej experimentovat - nerozmyslal si ist cestou priameho napojenia [bez extra koncovky] - napriklad len opracovat koniec a vyformovat priamo z materialu kabla knoncovku? Bananik by mal byt dostatocne pevny, vies ho pozlatit alebo porodiovat .... , Ked mas nejakeho znameho zlatnika, ten by ti vedel pravdepodobne aj vidlicky urobit priamo z folie a mas to bez prechodu.

Ja robim s ultra-preciznymi mechanizmami [navrh a vyroba, tolerancie typu 0.1 mikronu] a v spracovani kovov [ hlavne teda pre automotive a letectvo] a viem ake je to vsetko komplikovane.

Prave preto som sa pytal na XLR, lebo to je uplne odlisne od repro kabla, co je v podstate len jednoduchy drot s koncovkou. Pri XLR uz si limitovany standardnym konektorom, kde je relativne malo miesta a aj samotne kable maju urcitu geometriu. Nemusis davat fotky, ale keby si aspon nejako popisal ako si vyriesil prechod z 7mm sirokej foliex2 + tienenie/zem do konektora. Skusal som si to nejako v hlave predstavit, ale nenapada ma, ako by som to vyriesil, okrem teda vytihanutia nejakych drotov z konektora a pripajkovaniu k folii.

Vzdy som zavidel ludom, co su takto manualne zrucni, ja som rad, ked vyvrtam dieru do steny a neublizim si :thumbup:
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
F2014

Příspěvek od F2014 »

Nemusis davat fotky, ale keby si aspon nejako popisal ako si vyriesil prechod z 7mm sirokej foliex2 + tienenie/zem do konektora. Skusal som si to nejako v hlave predstavit, ale nenapada ma, ako by som to vyriesil, okrem teda vytihanutia nejakych drotov z konektora a pripajkovaniu k folii.
To mne taky zajímá. Já bych asi prostě zkroutil ten 7mm pásek do ruličky (a možná to ani nepájel) ??? Ale jsem asi podobně šikovný jako Fidji99.
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
aretax

Příspěvek od aretax »

ale keby si aspon nejako popisal ako si vyriesil prechod z 7mm sirokej foliex2 + tienenie/zem do konektora.
Nehnevaj sa, ale podrobnosti o výrobe káblov zverejňovať nebudem. Môžem však napísať, že som o tom veľa rozmýšľal, pretože naozaj bol problém do pomerne malých otvorov v XLR konektoroch, prípadne aj v RCA kábel - nie iba fóliu. Kábel totiž nebsahuje iba fóliu, ale aj oplet a dielektrikum - príklad môžeš nájsť na stránke, ktorú uviedol Rothaudio. Naozaj nemienim dávať návody na montáž, iba som chcel uviesť aj možnosť DIY vyhotovenie zvukovo špičkových a cenovo veľmi dostupných káblov. Realizácie je na každom z vás.
Maxpower

Příspěvek od Maxpower »

Neber to zle, ale v tom případě nechápu smysl tohoto vlákna..
PC->A-GD DI-20HE->A-GD HE-7->Hattor BIG->Bryston 4B SST->PK Audio SSWG7+woofer modul
aretax

Příspěvek od aretax »

Prečítaj si posledné 2 vety ešte raz. Tam je ukrytý zmysel tohto príspevku.
aretax

Příspěvek od aretax »

Fidji:
A
retax - ked budes [mozno] dalej experimentovat - nerozmyslal si ist cestou priameho napojenia [bez extra koncovky] - napriklad len opracovat koniec a vyformovat priamo z materialu kabla knoncovku? Bananik by mal byt dostatocne pevny, vies ho pozlatit alebo porodiovat .... , Ked mas nejakeho znameho zlatnika, ten by ti vedel pravdepodobne aj vidlicky urobit priamo z folie a mas to bez prechodu.

Prepáč, zabudol som Ti odpovedať. Skúšal som aj cestu priameho napojenia reprokáblov. Zvukovo to bolo OK, ale fólia je tenká (0,07 mm), koniec bol veľmi nestabilný a pri viacnásobnom ohybe, alebo pri silnejšom dotiahnutí sa lámal. Konektory - vidličky som si vyrobil sám - použil som plast a striebornú fóliu. Zvuk bol počuteľne čistejší, ako pri štandardných pozlátených vidličkách Furutech z alfy medi. Banánik sa mi zvukovo neosvedčil. Čo sa týka XLR konektorov, skúšal som všetko možné, ale ostal som pri štandardných Neutrikoch. Po zvukovej stránke sú pre mňa najlepšie, o cene ani nehovorím.
Teraz som rozbehol striebornú verziu všetkých káblov. XLR a phono už mám zapojené, práve čakám na materiál na repro káble. Doteraz som sa striebru veľmi bránil, lebo sa mi zvukovo neosvedčilo. O to viac som bol prekvapený, čo urobila strieborná fólia. Káble hrajú diametrálne odlišne, ako klasické strieborné káble. Sám neviem povedať, čo sa mi viac páči. Meď hrá plnšie, viac sa mi páči na rockovú hudbu a vokály, striebro má zas výraznejšie detaily, čo lepšie vnímam pri akustických nástrojoch. Chvíľu počúvam meď, som nadšený a hovorím si, že tento kábel ponechám, potom mi to nedá a zapojím striebro a - poviem si to isté. Jednoznačný výsledok však je ten, že fóliové káble u mňa ostávajú natrvalo (medzi časom som aj vylepšil ich konštrukciu). Nedávno sme porovnávali Audioquest Well XLR - zvukovo jednoznačne bol lepší ten z fólie a reprokábel Kimber TS 3038 - ten istý výsledok. Sám so zvedavý, ako sa bude chovať aparatúra komplet strieborná, teda aj s reprokáblom. Ak máš záujem a postačuje Ti dĺžka reprokábla cca 1,2 m, môžem sa u Teba zastaviť - sám by som bol zvedavý, ako bude hrať u niekoho iného. Medený kábel som skúšal u Zappu na Clarissis. Ja osobne som bol ním veľmi príjemne prekvapený. Pre mňa to bolo top, zvuk bol plnší, nižšie položený, ako mal pôvodne (neviem, čo mal zapojené). Pravda je. že Zappa mal iný názor. Aj tento kábel som však odvtedy vylepšil, pribudli detaily, ale plnosť ostala zachovaná. Ale o tom je hifi. To, čo píšem, je iba môj subjekívny názor a nechcem ho zovšeobecňovať.
Ešte raz - ak máš záujem, môžeme sa stretnúť osobne a porozprávať sa. Predpokladám, že na tento príspevok začnú reagovať rôzny vedátori a mudrlanti, čo ma už nebaví.
aretax

Příspěvek od aretax »

Urobil som tie isté káble so striebornej fólie a so striebornými koncovkami. Výsledok je veľmi zaujímavý. Doteraz som sa striebru vyhýbal. Všetky komerčné strieborné káble, čo som doteraz mal (AAI, Audioquest, aj tie nové z Nových Zámkov (a vyskúšal aj ďalšie značky) mali typický zvuk - ja tomu hovorím "strieborný efekt", t.j. silnejšie spodné a výškové pásmo, väčší dôraz na detaily, avšak medené mi vždy hrali plnšie a hudba mala väčší objem. Pri páskových sa žiaden "strieborný efekt" nekoná. Nižšie stredy sú rovnako plné, ako výšky a basy. Viac idú do popredia detaily (oproti medeným), ale nedá sa povedať, ktoré hrajú lepšie. Ja by som to zhrnul nasledovne: Meď má plnší, spojitejší zvuk s dôrazom na vyššie basy (mám na mysli basgitaru, bicie), striebro je detailnejšie s dôrazom na nižšie basy (kontrabas, tympány, klavír a organ). Lepšie zneje napr. triangeľ, pri medených zas príjemnejšie hrajú ( nie lepšie !!) klasické bicie s činelami. Popísané rozdiely nie sú zásadné - na 100 cm stupnici je to asi posledných 10 cm.
- strieborné káble lepšie podávajú jazz, t.j. akustické nástroje
- medené sa mi viac páčia na rockovú hudbu a na klasiku. Aj na kino by som skôr doporučil meď.
Záverom - už nikdy neinvestujem do drahých "značkových" káblov, lebo pásikové ich prekonali po všetkých stránkach. Porovnával som ich s káblami
v hodnote niekoľko tis. €, ako som už písal v predchádzajúcom príspevku.
P.S. v oboch prípadoch - Cu aj Ag som mierne vylepšil technológiu.
Olusr

Příspěvek od Olusr »

JJ, u mě po přechodu na stříbro už mě měď kably nikdy nebavily. Ale musí to být uděláno, aby sestava nehrála s stříbrnými otravně. Což zabere nějakou energii a úsilí :smile: Máš to pěkné.
Olusr = kychtax
aretax

Příspěvek od aretax »

Ako som písal - striebro a striebro je rozdiel. Čo sa týka klasických strieborných káblov, tie ma nikdy neuspokojili, ani tie z vysokých cenových skupín. Vždy som tam počul ten "strieborný" efekt. Prejavovalo sa to zvýraznením detailov vo vyšších frekvenciách, v zosilnení nízkych basov, ale v potlačení tzv. vyšších basov, alebo nižších stredov a to hlavne v podaní vokálov, saxofónu v spodných frekvenciách, ako aj ostatných nástrojov, ktoré hrajú v nižších frekvenciách. Jednoducho zvuk bol zdanlivo detailnejší, ale zároveň tenší. Čo sa týka detailnosti oproti medi, striebro nemalo žiadne detaily navyše, iba ich viac "tlačilo" do popredia. Pre mňa je veľmi zaujímavé, že pri použití striebornej fólie sa tieto neduhy neprejavili. Zvuk je detailný, čistý, vzdušný a hlavne plný. Napriek tomu pri niektorých žánroch lepšie vyznejú medené fóliové káble, napr. pri rocku. Zvukový rozdiel medzi fóliovými striebornými a medenými káblami je oveľa menší, ako medzi medenými a striebornými klasickými káblami. Toľko moje pozorovania.
Teraz, po zahorení strieborného fóliového repro kábla je zvuk oveľa plnší. Záverom by som dodal asi toľko: veľa závisí od aparatúry. pri repro kábloch od bední. K analytickým bedniam, ktoré používajú veľmi citlivé repro meniče, ako napr. Acouton, Scan Speak Elipticor, B&W rada 8, rôzne špeciálne pásikové meniče a pod. by som skôr dopasoval meď, ktorá ich zvuk zjemní. Naopak, k bedniam typu Martin Logan, Xavian, Dynaudio a pod. zas striebro.
šeďour

Příspěvek od šeďour »

Téma plochejch kabelů vyrobenejch z fólie jsem nosil v hlavě dost dlouhou dobu, než jsem se konečně pustil do vlastní realizace.

Použil jsem měděnou folii síly kancelářskýho papíru, kterou jsem v několika vrstvách nalepil na sebe, tak, abych dosáhnul celkovýho průřezu vhodnýho pro použití jako reproduktorovej kabel.Foliový vodiče plus a mínus vedou v kabelu vedle sebe.Kabel je plochej, dobře ohebnej, celková šířka hotovýho kabelu dosahuje zhruba deseti centimetrů.
Největší problém při návrhu kabelu, jsem měl se zakončením.Vzhledem k plochosti kabelu se automaticky nabízejí jako nejvhodnější reproduktorový vidličky.Vyzkoušel jsem různý druhy, od zlacenejch až po obyčejný, z pocínovaný mědi.Ty se ukázaly jako nejlepší.Ale přesto jsem ve (zatím) finální verzi použil raději slušný reproduktorový banánky, upravený pro montáž na plochou měděnou fólii.
Výroba takovýhleho kabelu je pracná, člověk se nevyhne experimentům, slepejm uličkám a chybám v konstrukci, ale když se mi povedla použitelná verze, zvukově jsem měl vyhráno.
Jak píše na začátku Aretax...zvukově je to nejlepší kabel, jakej jsem kdy měl.

Další varianty propojovacích kabelů jsem zatím nezkoušel.Jen reproduktorovej kabel.Ale to je pecka.

Omlouvám se lidem, kteří čekali nějaký konkrétnější informace (fotky, přesnou sílu a šířku fólie, materiál izolace, způsob výroby, atd..).Jak psal Aretax....tohle není návod.Tohle je jen povzbuzení k vlastním experimentům.

Poznámka pro šťouraly.
Sice mám vzhledem k mojí práci pro firmu Kabelguru o dost lepší možnosti a dovednosti k výrobě kabelů než běžnej hifi nadšenec, ale materiál použitej k výrobě plochejch kabelů z folie je čistě můj a vychází z mejch vlastních nápadů.Kabel jsem vyrobil jen pro vlastní potřebu, vzhled je dost jednoduchej (žádný ozdobný oplety, splittery, žádný drahý konektory) a proto nedávám ani žádný fotky.A taky nenabízím jeho výrobu, ani prodej.
Vzhledem k pracnosti by byl drahej jako značkovej kabel.
Audio mini PC, napájení iFi, DAC Topping D30 PRO, zesilovač HEGEL H300, NextWaveSS PK Audio, reprokabel Kabelguru Reptilian Silver, XLR kabel Kabelguru Ultra
aretax

Příspěvek od aretax »

...ale materiál použitej k výrobě plochejch kabelů z folie je čistě můj a vychází z mejch vlastních nápadů.Kabel jsem vyrobil jen pro vlastní potřebu, vzhled je dost jednoduchej (žádný ozdobný oplety, splittery, žádný drahý konektory) a proto nedávám ani žádný fotky.A taky nenabízím jeho výrobu, ani prodej.
Vzhledem k pracnosti by byl drahej jako značkovej kabel.

Mám podobné stanovisko. Moja konštrukcia je odlišná, kábel nevrstvím na seba a šírka reprokábla je cca 35 mm. Ako návod som použil (ako som písal) návod z internetu, ale technológia a použité materiál sú odlišné a sú moje . Aj vidličky mám vlastnej výroby, lebo sa mi zvukovo najviac osvedčili.
aretax

Příspěvek od aretax »

Dokončil a zahorel som aj strieborný phono kábel. Zvuk je jednoducho vynikajúci - lepší som ešte u mňa nemal a to som skúšal (aj vlastnil) drahé phono káble, ako napr. Nordost Valhalla, aj Tyr, Audioquest Well, XLO Signature. Ale bola naozaj poriadna fuška ho vyrobiť.
Odpovědět