DIY (corner) basstrap

Šíření zvuku v polechové místnosti, zkušenosti, problémy a jejich řešení apod..
Fidji99

Re: DIY (corner) basstrap

Příspěvek od Fidji99 »

Podla mna najpoucnejsie z toho su tie grafy [inac bolo to nejake divne, najm to prve meranie].

V principe sa pekne ukazalo, ako sialene sa spravaju stereo zostavy v oblasti basov - a to este ma posluchovku, bedne [podla neho optimalne postavene] a napreik tomu rozstrelene basy o X decibelov, zvoni mu to tam, Group delay rozhadzany uplne na padrt.
Martin Logan Renaissance 15A, Illusion C34+ 13xMCH/Beckersounds subwoofers 8x18in/8*2500W/Purifi&NCore
Trinnov Altitude 32/LINN Akurate&Organik 9.8.7, Sony 4K Laser Screen 124in Panasonic UB9000
GIK, Isoacoustics, Mogami, Kimber.
Jano hifista

Příspěvek od Jano hifista »

Zdravím vsetkych nadsencov hifi.
Nadisiel cas venovat sa aj nejakym upravam akustiky miestnosti,kedze zostavu uz mam poriesenu a vzhladom k tomu ze hlavne problemy mam hlavne v najnizsich frekvenciach,tak ma ako prva vec napadli basstrapy.

U nas v meste je firma ktora reze molitany roznych druhov a hustoty,ktore ma aj na vyber. A je tam nejaky lisovany molitan.Hustotu neviem,ale vo firme mi spominali ze valez s priemerom 40 cm a vyskou 100 cm vazi 20 kg.Tak ci by toto prave bolo dobrym riesením pre najspodnejsie oktavy.Pritom tvar aky by so si mal zhotovit by bol aky najvhodnejsí ?
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, kabeláž wireworld, SOtM, ricable invictus.
slayers

Příspěvek od slayers »

Především není molitan jako molitan.
IsoTek V5 Sigmas, McIntosh C53 a MC462, Lumin U2 Mini - 8Switch, Sonus Faber Serafino, Nordost Heimdall 2,
Pro-Ject Signature 10.
F2014

Příspěvek od F2014 »

@Jano: Podařilo se Ti už konkrétně pojmenovat, jaký akustický problém potřebuješ řešit? Tím je IMHO potřeba začít.

Co se týče absorpčního materiálu, tak je kolem toho hromada vzájemně si odporujících :angel: názorů a nakonec i nějaké výpočty, ke kterým potřebuješ parametr označovaný jako flow-resistivity (víceméně platí, že materiál s vyšší měrnou hustotou má vyšší resistivitu).

A tak se na fórech dočteš zaručené rady, že na basy je lepší méně hustý až hodně málo hustý materiál ("fluffy") stejně jako se dočteš, že je nezbytné mít alespoň hustotu 80kg/m3 a větší (ale ne větší než cca 120-150 kg). Mně přjde, že to nakonec úplně zásadní nebylo.

Posledních pár měsíců si hraju s akustikou, resp. s výrobou různých panelů s různou měrnou hmotností, se vzduchovými mezerami i bez nich, s tvrdým (MDF) pláštěm i s měkkým (textilie), s perforovanými otvory i bez nich. Taky jsem vyrobil něco ve stylu Helmholtzova rezonátoru s různými variantami ladění... a pořád dokola měřil, jak se různé akustické prvky na výsledku projeví, a poslouchal, jak to zní.

Mé dosavadní závěry nelze zobecňovat a ani nemusí být správné ... ale zde jsou, třeba Ti budou k užitku, případně je někdo zkušenější doplní (anebo rozbije, rád se poučím):
1. Velice rychle se mi podařilo místnost přetlumit. Na grafech to nijak moc vidět nebylo (nebo jsem to tam neviděl), ale subjektivně to bylo jasné. Částečně eliminovat se to dá pevným povrchem panelů.
2. "Měkké" obyčejné basstrapy mají možná menší účinek na vybraných frekvencích, ale celkově je jejich účinek vyrovnanější napříč spektrem. Každá vychytávka, jako doplněný pevný plát, perforace v něm, vzduchová mezera, helmholtz ... má vyšší účinek na určité frekvenci, ale celkově jsou pak v měření obecně větší překmity. Na poslech to pak může mít zvláštní efekt, kdy se selektivně lépe prokreslí některá pásma a ve výsledku to je trochu rušivé.
3. Mám nejvýraznější mód místnosti na 40Hz (hrb cca 18dB) a s SPL prakticky žádný panel nic neudělal (nejlepší výsledek bylo snížení o jednotky dB). Kupodivu mi samotný SPL snad ani tak nevadí, jako mi vadí dlouhý dozvuk. Dozvuk se mi podařilo trochu snížit právě panely s pevnými stěnami a Helmholtzem. Ale je to pořád málo - GiK acoustic mi k tomu řekli, že bych těch laděných rezonátorů musel mít hodně (ptal jsme se jich, zda má smysl 6ks jejich Scopus T40 a byli docela skeptičtí, i když nakonec opatrně připustili, že snížení dozvuku bych měl slyšet - láká mne to vyzkoušet.
4. Taky mám propad na basech kolem 89-90 Hz způsobený SBIR. Posun repro pomůže s tím nějak pracovat, když máš prostor k dispozici - rozhodují doslova centimetry. Nakonec se trochu (jen trochu) ten propad zmenší (přibude basů) použitím panelu na odrazové stěně blízko repra.
PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
Jano hifista

Příspěvek od Jano hifista »

Mna by skor zaujímalo,ze aka hustota materialu je zruba potrebna povedzme pre frekvencie 30-40 Hz
Qobuz, Tidal, BW 702s2 + komplet repas výhybky na Jantzen, 2xREL T/7i, Cambridge Edge A, Moon 280D, kabeláž wireworld, SOtM, ricable invictus.
F2014

Příspěvek od F2014 »

PC Audio + lineární PSU HDPlex + Metronome DSS + Metronome c|AQWO + integrovaný zesilovač Vitus audio SIA-025 + TAD Evolution One + doplňky a kabeláž Nordost (Tyr2, Valhalla2, SortKone, SorfFut, QB8, QKORE1)
F2014

Příspěvek od F2014 »

F2014

Příspěvek od F2014 »

Oprava linku z předchoího příspěvku na tabulku a orientačními hodnotami pro flow resistivity
https://www.jochenschulz.me/en/blog/roc ... r-material
Check-VMAudio

Příspěvek od Check-VMAudio »

F2014: Děrované Helmholzovy rezonátory by na těch 40Hz byly účinější. Membránové / deskové rezonátory od Giku jsou špatné.

Poslední výzkumy ukazují, že flow resistivity model z roku 1970 je pod 100 Hz zcela nepoužitelný. Není a nikdy nebyl k tomu ani určený. Mělo to velice omezenou platnost spíše pro tenké materiály do 5 cm a frekvenční rozsah od 200 Hz výše. Určené to bylo pro quick and dirty comparison, ne pro absolutní čísla. Je to velice nepřesná a zavádějící metoda, kterou bohužel spousta lidí znásilnila a v různých spreadsheetech se pak rozšířila ta fáma o tom, že materiál pro nízké frekvence má mít nízkou hustotu a fluffy... Totální blbost, která vznikla za 54 let tichou poštou.
F2014

Příspěvek od F2014 »

Děkuji za info k těm trapům.

Ohledně hustoty materiálu můžu už dnes říct, že jsem zásadnější rozdíl v absorpci na nízkých kmitočtech nenaměřil při porovnání materiálu s měrnou hmotností cca 30 a cca 55 kg. Měl jsem ještě v plánu zkusit cca 90kg, ale když jsem viděl, že se to moc nemění mezi lehkým a středně těžkým materiálem, tak jsem do toho už pak nešel.

Nakonec používám trap se středně těžkým materiálem o rozměru 40 cm x 40cm x 125cm se stěnami z 3mm MDF s vyvrtanými otvory. Nakonec jsem to zabalil do GiK akustické látky. Se 40 Hz to neudělalo (dle očekávání) skoro nic.

Pak jsem vyrobil Helmholtzův rezonátor o rozměru 40cm x 40cm x 100cm (postavené na výšku) s otvory na čelní stěně. Cca do poloviny bedny (od zadní stěny) je zase ten těžší absorpční materiál, pak je tam dutina, ve které končí plastové trubky. Celá bedna je z 18mm dřevotřísky, trubky jsem volil s větším průměrem (protože byl plán to zakrýt nakonec akustickou látkou, což by mělo mít u silnějších trubek menší negativní efekt než u drobných otvorů) a postupně měnil jejich délku a počet, abych viděl, co to dělá s měřením dozvuku.
Měřil jsem všechny možné kombinace - na SPL to moc vliv nemá, dozvuk se zlepšil, ale pořád je to zlomek toho, co bych potřeboval.

"Membránové / deskové rezonátory od Giku jsou špatné"
To mne mrzí.
Pro tento okamžik jsem sice své řešení uzavřel s tím, že když už to mám vyrobené, tak to použiju. Ale trochu jsem doufal, že ten deskový rezonátor T40 o Gik bude mít výraznější efekt na dozvuk než ten můj a že se k němu časem vrátím.
Teď mne od toho odradilo to, že kdybych tam dal 6 ks T40 od GIK, tak mi tam už nevleze širokopásmový trap, který potřebuji taky.
Check-VMAudio

Příspěvek od Check-VMAudio »

Bohužel to není s Helmholzovými rezonátory ani membránovými rezonátory vůbec jednoduché jako postav bednu a dej do ní trubku. To většinou končí špatně, jak jsi zjistil.

Mám na to řešení, které funguje.
F2014

Příspěvek od F2014 »

"Mám na to řešení, které funguje."
To věřím, díval jsem se na Tvé stránky, ale bohužel mi žádný z nabízených panelů nepasuje do interiéru. A stejně jsem tady v okolí nenarazil na distributora, který by je nabízel.
Mark Levinson
Administrátor

Příspěvek od Mark Levinson »

Check-VMAudio píše: 11 zář 2024 13:48 Membránové / deskové rezonátory od Giku jsou špatné.
S tím nemohu souhlasit, u mne se osvědčily na výbornou.
Mám vyrobené na zakázku, laděné na mou problémovou frekvenci 33 Hz a pomohly mi úžasně.

F2014 píše: 11 zář 2024 14:40 Teď mne od toho odradilo to, že kdybych tam dal 6 ks T40 od GIK, tak mi tam už nevleze širokopásmový trap, který potřebuji taky.
Mám jich v poslechovce 8 ks a to bylo vypočítané minimum s tím, že pokud to nebude dobré, tak budeme přidávat. Uff, stačilo to, klidně přijeď na poslech.
Mark Levinson
F2014

Příspěvek od F2014 »

Mark Levinson píše: 13 zář 2024 08:04
F2014 píše: 11 zář 2024 14:40 Teď mne od toho odradilo to, že kdybych tam dal 6 ks T40 od GIK, tak mi tam už nevleze širokopásmový trap, který potřebuji taky.
Mám jich v poslechovce 8 ks a to bylo vypočítané minimum s tím, že pokud to nebude dobré, tak budeme přidávat. Uff, stačilo to, klidně přijeď na poslech.
Děkuji za vysdílení zkušenosti. Konzultant z GiK, se kterým jsem to řešil, byl nejprve velice skeptický k tomu, zda to bude u mne mít slyšitelný efekt (rozhodně se nesnažil za každou cenu prodat).
Na základě měření, které jsem mu poskytl poté, co jsem měl osazené širokopásmové panely nakonec opatrně uznal, že těch 6 panelů, které bych mohl umístit by už mohly být přínosné.

Děkuji za pozvání k poslechu, třeba to někdy vyjde, ale určitě bych Tě neobtěžoval požadavkem na to, abys ve svém prostoru manipuloval s panely. Zejména proto, že ta zkušenost by byla nepřenositelná.
Ale určitě by mne zajímalo, zda máš měření SPL a dozvuku s panely a bez nich.
F2014

Příspěvek od F2014 »

.. ještě drobné vysvětlení k mé situaci a GiK.
Když jsem poskytnul měření bez širokopásmových panelů, tak bylo použití T40 ze strany GiK vyloučeno jako nevhodné.
Mark Levinson
Administrátor

F2014 píše: 13 zář 2024 08:26 .. ještě drobné vysvětlení k mé situaci a GiK.
Když jsem poskytnul měření bez širokopásmových panelů, tak bylo použití T40 ze strany GiK vyloučeno jako nevhodné.
Já mám celou akustiku řešenou přes GiK Acoustic, konzultant byl mně několikrát a dělal měření. Podle toho byl vyhotoven návrh na osazení panely pro celou místnost (mám jich docela dost) a T33 byly takové finální řešení (vyrobili to na zakázku naladěno na těch problematických 33 Hz). Měření bylo provedeno vícekrát, ale všechno nemám. Mne spíše zajímalo jestli to bude poslechově v pořádku, pazvuky kolem oněch 33 Hz byly opravdu obtěžující.
Mark Levinson
B. M. C. G.

Příspěvek od B. M. C. G. »

A byla frekvence 33Hz snizena? Kolik basstrapy staly a kam byli umístěny?
Mark Levinson
Administrátor

B. M. C. G. píše: 15 zář 2024 11:32 A byla frekvence 33Hz snizena? Kolik basstrapy staly a kam byli umístěny?
Ano, povedlo se to. Cena byla 280,- €/kus, je jich celkem 8 a jsou umístěny na zadní stěně poslechovky (tedy za posluchačem).
Mark Levinson
Odpovědět