Něco už mam :smile:
V loňském roce začal vývoj dospělejšího modelu reprosoustav.
Požadavek byl na schopnost ozvučit beze stresu i větší prostor, přinést větší dynamiku, větší zvukový obraz a pokud možno zachovat kvality známé z Lucidů. Jako rozumný kompromis zůstává třípásmová koncepce a opět jde o dělené skříně.
Pro střední pásmo byl vybrán opět keramický měnič ACCUTON, ale kvůli potřebě navázání na větší basovou jednotku a lepší dynamické schopnosti jsem sáhl po tom nejlepším z dílny T&P.
6,5“ středobasový model roku 2010, který má opět vkládané prvky do membrány pro potlačení rezonance. Tento nový model již má opravdu velký 120mm neodymový magnet s mimořádně velkou cívkou 55mm! Takový průměr se běžně nepoužívá ani u 10“ basových jednotek. Váha měniče je díky obrovskému pohonu téměř 3,5kg, což je jednou tolik než váží jiné kvalitní měniče této kubatury. Toto přináší velmi malé zkreslení a velmi rychlou odezvu na signál, což jsou pro nejdůležitější střední pásmo velmi žádoucí faktory.
Pro přenos výšek se nabízela 1,2“ inverzní keramická kalota ze stejné stáje, ale mě zaujala nová řada AMT páskových měničů Holographic Sound Devices z produkce Mundorf. Po odzkoušení vzorků padla volba na tyto zajímavé měniče, tedy na model, který přinášel rezervu v přenášeném pásmu pro navázání na větší středobas.
Jako poslední se řešila basová jednotka, původně byly v hledáčku 12“ jednotky od Etonu, Vistonu a SB Acoustics. Postupně jsem začal uvažovat dokonce o 15“ jednotkách, ty jsou ale již u tradičních výrobců HIFI třídy spíše výjimkou a výběr je dost omezen. Při hledání jsem se dostal až k výrobcům pro profesionální ozvučení. Tyto výrobky jsou stavěné na výrazně větší zatížení, mají mnohem silnější pohony a dosahují výborné akcelerační parametry - tedy pokud se pohybujeme u těch již opravdu nejlepších modelů. Po této stránce se nedají měniče z hifi produkce rovnat, mají ale zase často pevnější membrány. Tento hendikep jsem vyřešil dodatečnou úpravou membrány a došlo i ke zpevnění hliníkového koše. Všechny měniče jsou z té nejlepší třídy, mají velmi silné neodimové pohony a velmi nízké zkreslení.
V druhé polovině loňského roku spatřil světlo světa vývojový prototyp. Ladění trvalo několik měsíců.
V této fázi došlo k porovnání se dvěma páry reprosoustav v cenové hladině kousek pod půl miliónu.
I když šlo pouze o prototyp ještě ve značně pevnostně poddimenzované skříni, výsledky byly více než povzbudivé. Již v tomto stavu si nový model získal nejednoho sympatizanta.
Pro finální verzi došlo k přepracování designu nejen optického, ale i technického ztvárnění.
No a máme tu reprosytémy s rozměry 430x470x1375mm. Vyhybka je opět sestavená z komponentů Mundorf. Třída součástek je obdobná jako v jiných nových Českých bednách za téměř čtyři miliony. ;)
Premiérové fotky finálního provedení.
Reprosoustavy jsou nominálně 4ohmové, průběh impedance není nikterak divoký, naopak je solidně vyrovnaný i v basové oblasti a minimální impedance neklesá pod 4 ohmy. Tedy pro slušný zesilovač nepřináší kritickou zátěž, citlivost je 87dB 2,83V/1m.